Aleksić: Vlast nas širenjem agresije i mržnje uvlači u rijaliti politiku 1Foto: D.M.

Srbija nema pravo na još jednu grešku. Mi se danas borimo za 6. oktobar koji će osvanuti mnogo brže nego što neki misle.

To je istakao narodni poslanik i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić u ovonedeljnom intervjuu na mreži lista Danas.

U prilog tome govori odlučnost građana Srbije koji već četiri meseca protestuju širom Srbije i koji će 13. aprila doći na veliki protest u Beograd ispred Skupštine”, dodao je on.

Prema njegovim rečima, od tog dana stvari u Srbiji ubrzano će se menjati.

“Građani su odlučili da se izbore za svoju slobodu, svoju zemlju i svoju budućnost. Srbija se probudila i siguran sam da neće ponoviti greška da oni koji sedam godina urušavaju Srbiju prođu bez odgovornosti”, naglasio je naš sagovornik odgovarajući na pitanja građana.

Aleksić: Vlast nas širenjem agresije i mržnje uvlači u rijaliti politiku 2
Foto: Beta/Emil Vaš

Kada je reč o zahtevima protestanata koji već mesecima šetaju ulicama, Aleksić nema dilemu. Kako je naveo, potpuno je jasno da Aleksandar Vučić neće ispuniti nijedan zahtev građana.

“Režimu je jasno da se Srbija probudila pa je velika panika u njihovim redovima, a to dokazuje i zabrana svim autoprevoznicima u Srbiji da daju autobuse ljudima koji dolaze na protest i da planiraju da zabrane narodnim poslanicima ulazak u Skupštinu. Protest 13. aprila će uspeti i tu nema nikakve dileme, a trajaće sve dotle dok se ne ispune zahtevi građana koji protestuju”, naglasio je popredsednik Narodne stranke.

Na pitanje građana „Odakle Aleksandru Vučiću desetine miliona dinara koje je uložio u političku kampanju a za koje je naveo da su lična sredstava?“, Aleksić je kazao da je to samo jedno u moru pitanja na koje Vučić i vlasti ne daju odgovore.

“Sve vreme žele da zamenom teza predstave opozicione političare i stranke kao lopove i kriminalce. Ovaj aktuelni režim je ogrezao u kriminal i korupciju i posle smene vlasti mnogi od njih će odgovarati za sva nedela”, istakao je Aleksić.

On se osvrnuo i na primedbe koje su mu građani izneli na Fejsbuk strani Danasa, a u vezi sa političkim programom Saveza za Srbiju.

Aleksić: Vlast nas širenjem agresije i mržnje uvlači u rijaliti politiku 3
Foto: FoNet Zoran Mrdja/ Arhiva

“Savez za Srbiju i Narodna stranka imaju svoj program, koji iznosimo pred građane i tražimo podršku da ga sprovedemo. Nažalost, u Srbiji ne postoji sloboda govora i medija, i gotovo da nemamo priliku da, u normalnoj debati, raspravljamo o programima već nas vlast širenjem agresije i mržnje uvlači u rijaliti politiku”, objasnio je Miroslav Aleksić.

Kako je dodao, u Srbiji trenutno ne postoje uslovi za demokratske izbore.

“Mi ne želimo da nasiljem dođemo na vlast već želimo da se stvore fer uslovi za održavanje izbora, da se oslobode mediji, pa da onda izađemo na izbore, svako sa svojim programom”, poručio je Aleksić.

Na optužbe da je svoju stranku prodao Vuku Jeremiću odgovorio je rečima da je “prodaja i trgovina svojstvena učenicima Vojislava Šešelja, kao što je Aleksandar Vučić, pa zato i njegovi sledbenici misle da je sve trgovina kao i njihova politika”.

“Ja se svoje političke prošlosti ne stidim. Nikad nisam preletao iz stranke u stranku. Bio sam član jedne stranke, kad je nestala, ja sam napravio svoju stranku. Sa Mlađanom Dinkićem nisam u kontaktu, to je više pitanje za one koji su danas u SNS-u, a bili su njegovi najbliži saradnici”, odgovorio je on.

U intervjuu se osvrnuo i na odnos Crkve prema protestima “1 od 5 miliona” rekavši da je “Crkva uvek bila i mora biti uz svoj narod”.

“Crkva ne sme da deli svoj narod. U tom smislu, smatram da izjave patrijarha u vezi sa protestima ne šalju dobru poruku. Ljudi koji protestuju nisu na ulicama iz obesti ili sile već ih je na to naterala muka i beda u koju ih je uvukao ovaj režim kroz svoju sedmogodišnju vladavinu”, objasnio je on.

Aleksić: Vlast nas širenjem agresije i mržnje uvlači u rijaliti politiku 4
Foto: BETAPHOTO/ MOD/ GORAN STANKOVIĆ/MO

Vojska Srbije saopštila je da neće odobriti državni udar u Srbiji, a naš sagovornik je zaključio da je sramotno da Aleksandar Vulin bude na čelu Ministarstva odbrane.

“Od ove vlasti me više ništa ne može iznenaditi pa ni to da Vulin, za vreme ministarskog mandata, služi vojsku, da štrajkuje glađu, kao i da svom narodu preti izvođenjem Vojske na njih. To samo govori o tome koliko je obesmišljen sistem vrednosti i institucija u Srbiji”, rekao je Aleksić i dodao da se aktuelni režim igra sa građanima dok se pojedinci na vlasti bogate kroz razne korupcionaške poslove.

On je između ostalog rekao i da je retko kad uspeo da se u Narodnoj skupštini izbori za ono što su građani tražili od njega jer je potpredsednica Maja Gojković od parlamenta napravila cirkus.

“Zato smo i doneli odluku o bojkotu parlamenta jer ne postoje uslovi za normalan rad”, objasnio je Aleksić.

Moguća krivična prijava protiv ministarke Mihajlović

Na pitanje da li je dobio odgovor od ministarke Zorane Mihajlović na pitanje zašto izgradnja auto-puta od Pojata do Preljine košta 800 miliona evra odgovara odrično.

“Neverovatno je da u jednoj zemlji cena izgradnje auto-puta od Pojata do Preljine sa 500, kolika je bila procena državnog instituta CIP, poraste na 800 miliona u 2018. Ista dužina, ista trasa, samo je 300 miliona veća cena što je ministarka Mihajlović potpisala krajem prošle godine, ali ministarka očito nema nameru da odgovori šta je razlog za toliko poskupljenje”, rekao je Miroslav Aleksić i najavio da će, ukoliko ne dobije odgovor podneti krivičnu prijavu protiv Zorane Mihajlović.

Nikad nisam zadremao u Skupštini

„Ne pišem aforizme i nije mi se nikada desilo da zadremam u Skupštini jer se trudim da budem aktivan. Za tri godine sam imao 319 obraćanja i 666 podnetih amandmana. S obzirom da pored politike imam mnogo privatnih i poslovnih obaveza nemam puno vremena za hobi ali se bavim sportom i muzikom. Kad se iznerviram oko politike sviram harmoniku“, naveo je za Danas Miroslav Aleksić.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1088326458019386/?type=3&theater

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari