Ambasador: Hrvatska nastoji da se u pregovorima EU-Srbija nova poglavlja otvore pre kraja juna 1Hidajet Biščević Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Hrvatska kao predsedavajuća Evropskim savetom nastoji da obezbedi održavanje Međuvladine konferencije do kraja juna, na kojoj bi se otvorila nova poglavlja u pregovorima EU sa Srbijom, rekao je danas u Beogradu ambasador Hrvatske Hidajet Biščević.

On je na sastanku s ministarkom za evrointegraciju Srbije, Jadrankom Joksimović, preneo da je politika proširenja EU na Zapadni Balkan jedan od prioriteta predsedavanja Hrvatske Evropskim savetom, saopštila je Vlada Srbije.

Biščević koji je nedavno preuzeo dužnpst u Beogradu, rekao je da će njegov mandat biti „velikim delom usmeren na podršku evropskom putu Srbije i pomoć kroz razmenu iskustava“.

Joksimović je rekla da je važno što je Hrvatska tokom svog sadašnjeg predsedavanja EU, i to u uslovima pandemije, među prioritetnim temama zadržala politiku proširenja i organizovala video-konferencijski Samit EU-Zapadni Balkan.

Joksimović je ocenila da je deklaracijom s tog video-sastanka „potvrđena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi regiona, jedinstvo i solidarnost EU i Zapadnoog Balkana u doba krize, a najavljen je i investicioni plan EU za jesen kao podsticaj regionalnim projektima i privredama regiona“.

Joksimović je rekla da Srbija očekuje da proces pristupanja država kandidata i potencijalnih kandidata neće biti usporen zbog pandemije, odnosno da će biti poštovani uspostavljeni pregovori o članstvu.

U tim pregovorima EU-Srbija je otvoreno 18 pregobvaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a za još pet je Srbija predala EU svoje „pregovaračke pozicije“.

Joksimović je rekla da očekuje da će uprkos odlaganju za jesen Izveštaja Evrpske komisije o napretku kandidata, Evropska komisija i Hrvatska kao sada predsedavajuća, naći način da predstave napredak Srbije u reformama da bi se pre kraja hrvatskog predsedavanja, 30. juna, otvorilo bar još neko od spremnih poglavlja u pregovorima Srbije s EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari