Ambasador Izraela: Nisam izjavio da je Srbija priznala Kosovo 1Foto: Budućnost Srbije/Instagram

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da jutros u programu TV Prva nije rekao da je Srbija priznala nezavisnost Kosova, već da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD.

„Pitan sam za izraelsko priznavanje Kosova i ja sam rekao da je to učinjeno po Vašingtonskom sporazumu koji su odvojeno potpisali Srbija i SAD i Kosovo i SAD. Nikada nisam rekao… da je Srbija priznala Kosovo, to se nije dogodilo i to nisam rekao. Nadam se da je to jasno“, rekao je Vilan na konferenciji za novinare u ambasadi Izraela, pošto ga je šef srpske diplomatije Nikola Selaković optužio da govori neistinu.

Upitan da prokomentariše navodnu izjavu ambasadora Vilana da je predsednik Srbije „Aleksanadar Vučić potpisao sporazum sa Kosovom u Vašingtonu“, Selaković je za TV Prva rekao da „ono što je ambasador Izraela u Beogradu izjavio nije tačno“ i da je „reč o svojevrsnom bezobrazluku“.

Selaković je, pokazujući dokumenta pred kamerama, istakao da su predstavnici Beograda i Prištine potpisali dva različita dokumenta.

„Ambasador Izraela je rekao da su oni to uradili (priznali Kosovo) pod pritiskom SAD. To znači da je naš predsednik izdržao taj jezivi pritisak u sred Vašingtona“, rekao je Selaković.

On je ponovio da su Vučić i tadašnji premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti potpisali dva različita „papira“ i naveo da u dokumentu koji je potpisao Hoti stoji da su „Priština i Izrael saglasni da se medjusobno priznaju“.

„U dokumentu koji je potpisao predsednik Vučić stoji da je Srbija, odnosno Beograd saglasan da otvori privredno, državno predstavništvo u Jerusalimu do 20. septembra 2020. godine kao i da izmesti ambasadu do 1. jula 2021. godine“, naveo je šef srpske diplomatije.

Selaković je rekao da u ovom trenutku nije izvesno da se govori o izmeštanju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim i naglasio da je „malo verovatno da do toga dodje posebno nakon izraelskog priznavanja Kosova“.

Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan prethodno je u programu TV Prva rekao da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom.

„Odluka Izraela da prizna Kosovo je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to uradjeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina tokom kojih nismo priznali Kosovo. To je defintivno protiv naših interesa u Srbiji, to je protiv mojih interesa“, rekao je Vilan.

Na pitanje da li bi Izrael mogao da revidira odluku o priznanju Kosova, ambasador je rekao da ne vidi razlog da Izrael povuče to priznanje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Ambasador Izraela: Nisam izjavio da je Srbija priznala Kosovo”

  1. Napred Palestinci! (… to se nije desilo, … i to nisam napisao, … a, ako i jesam, to mora da je pod pritiskom Amerike, … ili vec nekog drugog?)

  2. Zbog rata koji vodi Izrael imamo razloga za ne otvaranje to jest ne premestanje nase ambasade . Palestinci su hteli da razgovaraju i pregovaraju ali Izrael je sebi zacrtao sta ce da radi. Trebali bi smo ih bojkotovati a i zato sto su priznali laznu drzavu na jugu nase teritorije a i zato sto vode rat na ne primeren nacin ruseci stambene zgrade .Nema opravdanja za rusenje civilnih zgrada i ubijanje civila ali ni za vodjenje ratova po cudnim zacrtanim ciljevima ne obaziruci se ni na koga pa cak ni na UN koje zaista se ne zna cemu sluze , ako nicemu ne sluze a to dokazuju po ko zn akoji put i to samo u nedavnoj proslosti neka se rasformiraju, zasto se placaju da nista ne rade .

  3. Hteli ste Vi na kvarno pa ako prodje prodje sva sreca te Selakovic je reagovao kako treba i na vreme , rekla sam da je on OK ali novine Danas nece da objave, sta vam je tesko da objavite ako neko radi svoj posao OK.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.