Ambasador Izraela: Verujem da priznanje Kosova neće uticati na snažne odnose sa Srbijom 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Novi izraelski ambasador u Beogradu Jahel Vilan izjavio je da njegova zemlja još nije formalno priznala Kosovo, ali da je to deo vašingtonskog sporazuma Beograda i Prištine i da veruje da neće uticati na snažne odnose Srbije i Izraela.

„Istina je da tehnički još uvek nismo tamo, ali izjava našeg predsednika vlade, našeg ministra inostranih poslova su životne činjenice. Mi priznajemo Kosovo, to je deo američkog paketa mera, da sednu za sto i Srbija i Kosovo“, rekao je Vilan u intervjuu za RTS.

On je dodao da će „učiniti sve što može s predsednikom i rukovodstvom Srbije“ da smanji uticaj te odluke na odnose Srbije i Izraela.

„Tu je osetljivost srpskog naroda, Srbije, vlade, nacije prema Kosovu. Zaista, ja potpuno razumem sve ono što je rečeno u pogledu naše odluke“, kazao je Vilan.

Naveo je da je siguran da će Srbija i Izrael „naći načine da pokrenu odnose napred“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su 4. septembra u Beloj kući svako svoj primerak dokumenta „Ekonomska normalizacija“ koji se razlikuju u poslednjoj od 16 tačaka, posvećenoj odnosima s Izraelom.

Srbija se Vučićevim potpisom obavezala da prebaci ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim do 1. jula 2021. godine, a Kosovo se obavezalo na međusobno priznanje s Izraelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari