Ambasador Mađarske: Orban nije otkrio spomen-ploču sa mapom Velike Mađarske 1Viktor Orban Foto: FoNet/AP

Mađarski ambasador u Srbiji Atila Pinter negirao je danas da je premijer Mađarske Viktor Orban 6. juna na granici Mađarake i Slovačke otkrio spomenik sa spomen-pločom na kojoj je mapa „velike Mađarske“. 

Orban je u mestu Šatoraljaujhelju održao govor kod spomenika 100. Državne zastave (100. Országzászló), koji je deo spomenika Mađarska golgota (Magyar Kálvária), nakon čega je otkriven Centenarijski spomenik Turul (Centanáriumi Turulszobor), na kojem nema spomen-ploče, naveo je Pinter u saopštenju.

Kako su javili mediji, na spomeniku koji je Orban otvorio 6. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma, nalazi se i spomen ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austrougarskog carstva, koja obuhvata delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

„Spomen-ploča koja je objavljena u srpskim medijima… postavljena je oktobra 2017. godine na spomenik 100. Državne zastave (100. Országzászló ) i postavila ju je fondacija Patronus“, dodaje ambasador Pinter.
Pinter je naveo da se Spomenik nacionalnog jedinstva (Nemzeti Összetartozás Emlékmű ) o kojem su mediji takođe pisali, a na kojem su ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i opština koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj, nalazi u Budimpešti i da još nije otvoren.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je Mađarska, kao strana-gubitnica u Prvom svetskom ratu, izgubila dve trećine teritorije i trećinu stanovništva.

Vest da je Orban povodom 100. godišnjice mirovnog sporazuma iz Trijanona otkrio ploču s istorijskim prikazom delova susednih zemalja u sastavu Mađarske izazvala je burne reakcije u Hrvatskoj koja je tražila zvanično objašnjenje od Budimpešte.

Agencija Hina prenela je juče izveštaj mađarske agencije MTI da je Orban pred spomenikom Mađarske golgote u spomen gradovima koje je izgubila Trijanonskim mirom poručio da „Mađarska ima snažnu i nezavisnu državu već 400 godina“.

„Mađarska ponovno pobeđuje … Nema nijedne nacije na svetu koja bi mogla izdržati takvo stoleće, ali mi smo izdržali i danas ponovo pobeđujemo“, rekao je Orban u subotu u mestu Šatoraljaujhelju“, navela je MTI.

Orban je u maju, upućujući na Fjesbuku dobre želje maturantima objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i delove susednih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari