Ambasador Norveške Bjornstad: Reforme daju pozitivne efekte 1Foto: mei.gov.rs

Ambasador Norveške Arne Bjornstad danas je, tokom razgovora sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović, ocenio da reforme koje se sprovode daju pozitivne efekte, saopštilo je ministrastvo.

On je naglasio da će Norveška, iako nije član Evropske unije (EU), nastaviti da pomaže napredak i evropski put Srbije.

Srbija je dugogodišnji prijatelj i važan partner Norveške, rekao je Bjornstad.

Bjornstad je dodao da je Norveška raspisala poziv za prikupljanje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava za Zapadni Balkan za 2018. godinu, koji pored programa bilateralne saradnje ovaj put obuhvata i regionalne i prekogranične inicijative.

Pored ovog, Srbiji je omogućeno i da, u saradnji sa još dve članice EU s kojima ima uspostavljenu prekograničnu saradnju, podnese i predlog projekta za finansiranje iz sredstava fonda EEA i norveških grantova za regionalnu saradnju, dodao je Bjornstad.

Joksimović je zahvalila na podršci i pomoći koju Norveška pruža Srbiji, kako u procesu pristupanja EU, tako i u reformama u celini, posebno u poglavljima 23 i 24 i izrazila očekivanje da će takav trend biti nastavljen i u budućnosti.

Ona je navela da je Norveška od 2008. godine opredelila više od 100 miliona evra bespovratnih sredstava za brojne projekte i razvojnu pomoć koja je prevashodno usmerena ka unutrašnjem razvoju države, održivom procesu evropskih integracija, kao i za suočavanje sa brojnim globalnim izazovima kako u periodu pristupanja, tako i kada budemo deo EU.

Na taj način se, konstatuje Joksimović, stvara ambijent da Srbija paralelno sa napretkom u procesu evropskih integracija postane država koja neće biti samo primalac pomoći, već subjekat koji će sopstveno znanje i iskustvo prenositi drugima.

Na sastanku je posebno istaknuta buduća saradnja u vezi lokalnog i regionalno razvoja koji bi ciljao najsiromašnije opštine, a posebno pogranične regione.

Joksimović i Bjornstad potvrdili su zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa i ukazali da uvek ima prostora za njihovo dalje razvijanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari