Ambasador SAD: Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema Americi dobar posao 1Foto: FoNet

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema Americi dobar posao, jer se svakoga dana bombarduju najgroznijim lažima o njegovoj zemlji, kao i o drugim zemljama Zapada i o Evropskoj uniji.

Skot je to rekao u Beogradu, na Digitalnom samitu, predstavljajući svoje iskustvo na društvenoj mreži „Tviter“.

Ambasador je naveo da je na društvenim mrežama, pre svega na „Tviteru“, gde je aktivan dve godine, pokušao da kao predstavnik SAD govori o problemima u običnom životu, ali i o politici, i da tako naglasi ono što „tradicionalni mediji“ izostavljaju, kao i da kroz povratnu informaciju vidi šta ljudi misle.

Skot je rekao da njegov posao nije da ga svi vole, već da predstavlja SAD u Srbiji i da poruka njegove zemlje može da se čuje, ali je istakao da to nije uvek ni lako, ni prijatno.

„Mnogi u Srbiji veruju da je mržnja prema Americi dobar posao. U Srbiji se svakodnevno bombraduju najgroznijim lažima koje se odnose na Ameriku, na zapadne zemlje i EU. To ne čini uslugu inteligenciji srpskog naroda, a zbog toga se mi suočavamo s raznim izazovima, kako bismo preneli poruku“, kazao je Skot.

Američki ambasador je na nekoliko primera, govoreći ironično, pokazao s kakvim se sve porukama, odnosno uvredama, suočavao nakon svojih objava na „Tviteru“.

Naveo je da je dobijao razne „savete“ o tome gde da nastavi karijeru, šta treba da radi ili da jede.

Skot je na „video bimu“ prikazao svoje objave na „Tviteru“ i poruke kao odgovore na njih.

Tako je, pošto je objavio fotografiju na kojoj se vidi kako dobrovoljno daje krv, nečija poruka-odgovor glasila: „Jedi bre g…, uzmite mu 20 litara krvi“.

Kazao je da su mu, pored ostalog, psovali majku, poručivali da „ode kući i umre“, docrtavali brkove na njegovoj fotografiji.

„Za ovo vreme koliko sam na ‘Tviteru’, moja koža je postala tvrđa od kože sedla“, kazao je Skot i zahvalio „hejterima“ što su ga vređali, ponovivši da je njegov posao da se čuje stav SAD, ali da shvata da su u Srbiji još sveža sećanja na 1990-te godine.

Podsetio je da odnos SAD i Srbije nije počeo devedesetih, da Srbija nije osnovana u vreme Slobodana Miloševića, i da treba podsetiti Srbe na to da dve zemlje imaju dugu zajedničku istoriju, ističući da „Srbi nisu uvek bili zločinci, a nisu uvek bili ni žrtve“.

Skot je na kraju izlaganja najavio i video „Vi ste svet“, o važnosti Srbije i dela njenih građana, koji se emituje već nekoliko meseci u Srbiji, a čiji je cilj da se unapredi odnos SAD i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari