Ambasador u nošnji ideja preuzeta od bugarskih i afričkih diplomata 1Foto: Twitter

Jelek, narodna nošnja i opanci bili su deo zapaženog nastupa novog ambasadora Srbije u Angoli Miloša Perišića za koji je ideju mogao dobiti od ambasadorke Bugarske, koja se u Indiji takođe predstavila u tradicionalnoj nošnji, od kolega iz afričkih zemalja u koje spada i Angola ili kolega sa Bliskog istoka, gde je ranije služio kao otpravnik poslova pri Ambasadi Srbije.

Ambasador Srbije u Angoli Miloš Perišić izazvao je pažnju domaće pa i svetske javnosti pojavivši se na predaji akreditivnog pisma kod predsednika Angole Žoao Lorensa u narodnoj nošnji i opancima.

Društvene mreže ne prestaju da bruje o njegovom nastupu, neki ga kritikuju, neki podržavaju, a činjenica je da njegovo pojavljivanje nije prošlo nezapaženo.

Ipak, Perišić nije prvi diplomata sa Balkana koji se „dosetio“ da na ovakav način predstavi svoju zemlju – nešto slično učinila je početkom 2019. godine ambasadorka Bugarske Eleonora Dimitrova u Indiji, gde se takođe pojavila u tradicionalnoj nošnji svoje zemlje pri prvom upoznavanju sa indijskim zvaničnicima.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je tom prilikom objasnilo da je Dimitrova na ovaj način želela da pokaže bogatu tradiciju svoje zemlje kao i da je protokol dozvolio ovu njenu ideju.

„Ovo je jedan od neverbalnih instrumenata diplomatije koji možemo da koristimo“, rekla je Dimitrova a preneli su svetski mediji.

A da li je i Perišić konsultovao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pri izboru odeće nije poznato. Naše MSP nije se do sada oglasilo ovim povodom.

Ambasador u nošnji ideja preuzeta od bugarskih i afričkih diplomata 2

Njegov nastup svakako gledaju blagonaklono kolege iz Angole jer je među afričkim diplomatama uobičajeno da promovišu svoju tradiciju i narodne nošnje pri zvaničnim posetama drugim zemljama. Ovo potvrđuje i naš sagovornik Živadin Jovanović, bivši diplomata i ministar spoljnih poslova SRJ.

– Dobio sam komentare od ličnih prijatelja iz Angole da pozdravljaju ovaj gest i da im je to vrlo simpatično. To za afričke zemlje nije ništa neuobičajeno, posebno u vreme SFRJ oni su i kod nas dolazili tako obučeni. Viđao sam i diplomate iz azijskih zemalja, sa Bliskog istoka, u njihovoj tradicionalnoj odeći – naglašava Jovanović.

On dodaje i da je svakako bolje da se naš ambasador predstavi u motivima svoje zemlje, nego kao „Milan St. Protić kada je otišao u Vašington u kaubojskim čizmama pokušavajući da imitira neku njihovu kulturu“, naglasio je Jovanović.

Milan St. Protić kao ambasador jeste bio poznat i komentarisan u domaćoj javnosti baš zbog tih kaubojskih čizmi, a kritikovan je zbog ideje da osvešta prostorije ambasade u skladu sa pravoslavnom tradicijom.

S druge strane, Vesna Pešić, koja je bila ambasadorka Srbije u Meksiku, ne seća se da je tokom svoje diplomatske službe sretala kolege obučene u njihove nošnje. Važnije od toga šta je obukao, ističe Pešićeva za naš list, jeste da li ambasador ima kompetencije.

– Mi ne znamo ko je taj čovek i koga sve SNS vlast šalje na ambasadorska mesta. Ima li on neke kompetencije ili je možda došao sa sela pa zato nosi nošnju – pita se Pešić.

Ipak, za Perišića znamo da je pre dužnosti u Angoli bio otpravnik poslova Ambasade Srbije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a pre toga je obavljao službu u Bagdadu. Kolege iz MSP za njega imaju samo reči hvale i važi za nekog ko poštuje svoje običaje, kao i zemalja u koje je odlazio.

Tokom njegove službe u Emiratima mogao je videti njihove zvaničnike u tradicionalnoj odeći i odatle dobiti ideju za ovakav nastup. On, međutim, prilikom obavljanja službe u UAE nije oblačio narodnu nošnju ili barem takve fotografije nisu dospele do javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari