Ambasador Ukrajine: Ostajem pri stavu da je Kosovo Srbija, a Krim Ukrajina 1

Ukrajina i Srbija su postigle džentlmenski ugovor da ne glasaju jedna protiv druge. Ukrajina nikad nije glasala protiv Srbije po pitanju Kosova, ali, nažalost, Srbija jeste glasala protiv Ukrajine po pitanju Krima.

Demokratska zemlja ne može da bude neutralna po pitanju zaštite ljudskih prava, a Srbija u ovom slučaju nije bila ni neutralna, istakao je u ovonedeljnom Danasovom Intervjuu na mreži ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič.

„Ukrajina je uvek podržavala suverenitet Srbije nad Kosovom od samog početka. Još do okupacije Krima. Zvanična Vlada Ukrajine je 1999. godine jasno izjavila da je bila protiv NATO bombardovanja SRJ“, kazao je Aleksandrovič.

Kako je naglasio, ostao je pri stavu da je Kosovo Srbija, a Krim Ukrajina.

Komentarišući vezu između Srba i Ukrajinaca, osvrnuo se na primer Svetog Save koji je 1192. godine bio zamonašen u ruskom manastiru Svetog Pantelimona na Svetoj Gori u Grčkoj, „a u to vreme reč ‘ruski’ se odnosila isključivo na Ukrajinu sa centrom u Kijevu“.

Istakavši da, kao ambasador, ne može da se meša u unutrašnja pitanja Srbije, pa ni da komentariše priču o „ukrajinskom scenariju“ u Srbiji, kazao je da u svakoj demokratskoj zemlji građani treba da imaju pravo na miran protest, te podsetio da je „Revolucija dostojanstva“ u Ukrajini 2013. i 2014. godine u borbi protiv tadašnjeg režima ujedinila nekoliko miliona građana.

Aleksandrovič je kazao da na ulasku u Ukrajinu nema nikakve diskriminacije Srba, ali da, uzevši u obzir da više od 300 Srba ratuje u Ukrajini na strani Rusije, „nije čudno da se ponekad mladi momci pažljivije proveravaju na granici“.

Komentarišući političku situaciju u Ukrajini istakao je da će se sa novom Vladom promeniti unutrašnja, ali ne i spoljna politika.

„Poseban akcenat biće stavljen na borbu protiv korupcije, deoligarhizaciju i sprovođenje različitih reformi u Ukrajini, ali i dalje ćemo stremiti Evropi“, kazao je Aleksandrovič.

Završetak rusko-ukrajinskog rata, dodao je, uopšte ne zavisi od Ukrajine ili njenog predsednika, već od Rusije koja je taj rat i započela.
Ambasador Ukrajine: Ostajem pri stavu da je Kosovo Srbija, a Krim Ukrajina 2

Na pitanje „koja je razlika između naoružanih protestanata na kijevskom Majdanu i naoružanih civila na istoku“, odgovorio je da su „protestanti na Evromajdanu imali molotovljeve koktele, drvene palice i štitove, a ruska vojska ima stotine tenkova, hiljade artiljerijskih sistema itd.“

Rusija, smatra on, ne želi međunarodne posmatrače na rusko-ukrajinskoj granici koju ne kontroliše ukrajiska Vlada jer kroz tu granicu svaki dan Moskva isporučuje svojoj vojsci sve što joj treba.

Na pitanje kako doći do mirnog rešenja u ovoj državi uzevši u obzir duboke podele u društvu, Aleksandrovič je odgovorio da će u Ukrajini mir nastupiti onda kada ruski predsednik Putin povuče vojsku.

On je istakao da većina Ukrajinaca želi da bude deo demokratske Evrope i da, itako postoje različiti stavovi o raznim pitanjima, „nema podele u pitanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

„Nismo hteli da se odvojimo od Rusije, ali ruska ‘braća’ su prva zabola nož u leđa Ukrajincima. Za pet godina rata je skoro 14.000 Ukrajinaca poginulo od ruskog metka“, kazao je Aleksandrovič.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1203643076487723/?type=3&__tn__=-R

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari