Ana Brnabić 17. i 18. juna u Londonu 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Premijerka Srbije Ana Brnabić 17. i 18. juna u Londonu učestvovaće na nekoliko skupova: o jačanju privrede i o odnosima na Zapadnom Balkanu, o napretku Srbije ka Evropskoj uniji i o situaciji u EU.

U ponedeljak, 17. juna, Brnabić će u Londonskoj školi za biznis održati predavanje „Kako pobediti u četvrtoj industrijskoj revoluciji“. Govoriće o izazovima u savremenom poslovnom okruženju, ulozi malih i srednjih preduzeća i značaju inovacija i digitalizacije za budućnost poslovanja, saopštila je Vlada Srbije.

U utorak, 18. juna, premijerka će govoriti na forumu lista „Fajnenšel tajms“ i Zapadnog Balkana (FT Western Balkans Forum) o „Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu“. Forum organizuju Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6 CIF) i britanski list.

Na tom skupu će učestvovati i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež,  predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija i poslovne zajednice.

Na skupu će, izmedju ostalog, biti reči o izazovima sa kojima se suočavaju ekonomije Zapadnog Balkana.

Privreda Balkana privlači investitore zbog makroekonomske stabilnosti koju karakteriše niska inflacija, nizak budžetski deficit i stabilan javni dug, piše u saopštenju. Medjutim, i dalje postoje veliki izazovi i neophodne reforme koje bi trebalo da budu usmerene na ubrzanje administracije, poboljšanje trgovinskih tokova, smanjenje birokratije i razvoj veština radne snage, navodi Vlada.

Posle učešća na forumu, Brnabić će na Kraljevskom institutu za medjunarodne poslove (Royal institute of international affairs, Chatham house) održati predavanje na temu „Srbija, Balkan i Evropska unija“, o napretku Srbije na putu ka EU, zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, izazovima za zemlje Balkana u evrointegraciji. Osvrnuće se i na aktuelnu situaciju u EU posle izbora za Evropski parlament i na izazove u vezi s Bregzitom, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari