Analiza: Tači "simbol političko-kriminalne hobotnice" na Kosovu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U analizi „Prevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova“ Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači opisan je kao „simbol političko-kriminalne hobotnice“ na Kosovu, prenosi Kosovo onlajn, pozivajući se na GazetaEkpress.

Period kad je Hašim Tači obavljao funkciju premijera obeležen je, navode u analizi, zapošljavanjem po rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim delovima države i društva.

„Vladu koju je predvodio Hašim Tači i njegov klan karakteriše nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, reakcije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva“, prenosi Gazeta Ekspress ocene instituta IFIMES.

Pored toga, kažu da je u periodu vladavine Hašima Tačija povećan trend odlaska mladih sa Kosova.

Prema navodima IFIMES, Hašim Tači kao „simbol političko-kriminalne hobotnice“ postaje još jači saradnjom sa albanskim premijerom Edijem Ramom, za koga Institut tvrdi da je takođe uspostavio kriminalni režim u Albaniji i često koristi Kosovo kako bi proširio svoje pipke u regionu.

Ova analiza naglašava međunarodni izveštaj o transparentnosti na kome je Kosovo zauzelo 93. mesto od 180 zemalja u indeksu korupcije za 2018.

Što se tiče slobode medija, prema izveštajima Reportera bez granica, Kosovo je na 75. mestu od 180 zemalja, pridruživši se grupi država koje imaju delimičnu slobodu medija.

Primedbe u ovom izveštaju date su i vladi Ramuša Haradinaja, koja je u ostavci, uz ocenu da nije učinjeno dovoljno da se zaustavi trend odlaska stanovništva, poboljšanje vladavine zakona, pospešivanja borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomskog razvoja i privlačenja stranih investicija, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari