Antonijević: Očekujem zaključke o ispunjenim izbornim preduslovima 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Od današnje (petak) treće i poslednje runde dijaloga o izbornim uslovima očekujem jasne zaključke o tome koliko je ispunjeno u vezi sa zahtevima koje je opozicija uputila vlastima, kada je reč o fer izbornim uslovima – ocenjuje za Danas Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, i jedan od inicijatora dijaloga vlasti i opozicije o izborima.

Kako je za naš list naveo, reč je o ispunjenju preduslova za izborni proces, a ne o uslovima.

– Dakle, očekujem zaključke o tome koliko je ispunjeno preduslova, ne uslova, za održavanje fer i demokratskih izbora. Evidentno je da je pokazana politička volja vlasti, kada je reč o članovima REM-a, nadzornog odbora…, ali o tome će biti doneseni jasni zaključci danas na sastanku, odnosno poslednjoj rundi dijaloga o izbornim uslovima – ističe Antonijević.

(Kandidovani su članovi za Nadzorni odbor parlamenta za praćenje izbora, tela koje postoji po zakonu, ali odavno ne radi. Predstavnici opozicije odmah su osporili pojedine kandidate. Takođe predloženo je i da budu izabrana tri nedostajuća člana Saveta REM plus da se razgovara o četvrtom – Oliveri Zekić, čiji mandat ističe u julu sledeće godine).

Antonijević dalje dodaje da će na današnjem sastanku biti reči o tome koliko su ti preduslovi postignuti, a da će ubuduće, evropski poslanici i nevladine organizacije pratiti efekte preduzetih mera.

– Ovo jeste poslednji dijalog o izbornim uslovima, ali sastanaka će biti i ubuduće i to o efektima i procenama preduzetih mera u praksi. Bavićemo se u narednom periodu praćenjem rezultata, promenama, dakle, tehničkim stranama dijaloga… – zaključuje Milan Antonijević za Danas.

Liga socijaldemokrata Vojvodine doći će na današnji sastanak o izbornim uslovima kako bi predala pismo i izrazila svoj bunt o tome što se evropski poslanici, inače, posrednici u dijalogu vlasti i opozicije, sastaju i sa, kako „ligaši“ tvrde, antievropskom opozicijom, odnosno predstavnicima Saveza za Srbiju.

– LSV smatra da je ponašanje evropskih posrednika, u pregovorima o izbornim uslovima u Srbiji, krajnje nekorektno i kontraproduktivno za dijalog i uspostavljanje poverenja između vlasti i opozicije. Jedan od osnovnih principa koji važe u EU je ravnopravnost i ista pravila za sve učesnike u dijalogu. LSV ne vidi nikakvo racionalno opravdanje za privatne sastanke evropskih predstavnika sa onim grupacijama koje rešenje problema u našem društvu ne vide u institucijama, već sve čine da političku borbu prenesu na ulicu, koristeći se nasilnim metodama – kaže Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV.

Ukoliko mi nismo dobro razumeli pravila i ukoliko evropski predstavnici smatraju da je u skladu sa ustanovljenim procedurama organizovanje posebnih sastanaka sa posebnim političkim subjektima, ističe Kostreš za Danas, pozivamo ih da dođu u Novi Sad i da se susretnu sa predstavnicima Vojvođanskog fronta i potpisnicima Memoranduma o budućnosti Vojvodine i sa nama razgovaraju o izbornom zakonu i izbornim uslovima.

– LSV je sigurna da je upravo Vojvođanski front kao grupacija koja je zasnovana na evropskim vrednostima spremna da ukaže na sve probleme i nedostatke sa kojima se izborni proces u Srbiji suočava ne samo poslednjih godina već i poslednjih decenija – zaključuje Kostreš.

On ističe da će predstavnici LSV odneti pismo na sastanak i sačekati odgovor, što, zapravo, znači da će, ipak, prisustvovati dijalogu.

Poslednjoj rundi dijaloga o izbornim uslovima, prisustvovaće, izvesno, Tanja Fajon, šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija, i Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju (Fajon je iz Partije evropskih socijalista, a Bilčik iz Evropske narodne partije). Najverovatnije kao i dosad dolaze predstavnici vladajuće koalicije – SNS, SPS i drugih stranka koje su u vladi.

Očekuje se kao i prethodnih puta prisustvo manjinskih stranaka poput SDA, te predstavnici Nove stranke Zorana Živkovića. Čedomir Jovanović, lider LDP, najavio je da se povlači iz dijaloga, što nam je ponovo juče potvrđeno u ovoj stranci. Zanimljivo je da je juče objavljena i vest da je poslaničkoj grupi LDP-LSV-SDA Sandžaka pristupio i Fatmir Hasani izabran na listi Partije za demokratsko delovanje. DSS Miloša Jovanovića ne učestvuje u dijalogu, jer posreduju stranci.

– Koja od stranaka će se pojaviti, ne možemo da kažemo sa sigurnošću ni o jednoj – rekao je Milan Antonijević za Danas.

Učestvuju PSG i SMS

U Pokretu slobodnih građana Danasu je rečeno da će imati predstavnike na današnjoj rundi međustranačkog dijaloga. Naši sagovornici iz PSG-a ne gaje optimizam da će se taj dijalog završiti uspešno. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, PSG još nije doneo odluku na stranačkim organima da li će učestvovati na predstojećim izborima. Lider PSG Sergej Trifunović u više navrata je u proteklo vreme putem Tvitera poručio: „Bojkot“.

I poslanici Stranke moderne Srbije Tatjana Macura i Vladimir Đurić prisustvovaće današnjim sastancima o izbornim uslovima u Skupštini, rečeno je Danasu. M. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari