Antonijević: Održavanje fer izbora za godinu i po dana je moguće 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je da je moguće održavanje fer i poštenih izbora za godinu i po dana, sa jako mnogo posla svih na političkoj sceni, uz nekoga ko bi mogao da posreduje u celom procesu, konkretno sa saradnjom Evropskog parlamenta.

On je naveo u Utisku nedelje da nije razgovarao sa predsednikom Srbije o obnavljanju pregovora o održavanju regularnijih izbora.

„Mi govorimo o tome šta su suštinski problemi (kao što su) ravnopravni pristup medijima, nesrazmerno (učestvovanje) na medijskom nebu.

Kao drugo, važno je pitanje zloupotreba javne funkcije tokom političke kampanje… a treće je pitanje pritiska na birače“, kazao je on.

Antonijević je rekao da se još uvek čeka ko će postati direktor javnog servisa, te da se 80 odsto građana informiše putem televizija sa nacionalnim frekvencijama.

Analitičar Cvjetin Milivojević je ocenio da je održavanje najavljenih prevremenih izbora u regularnim uslovima ipak moguće, ali kao jedan od preduslova navodi da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na kongresu Srpske napredne stranke u martu podnese ostavku.

„Ja očekujem da će tada Vučić tada podenti ostavku… Predsednik republike ne može pobediti na predstojećim izborima ako ne razdvoji lokalne i parlamnentarne izbore“, rekao je Milivojević i dodao da očekuje izlive gradjanske neposlušnosti, za koje predsednik Vučić ne mora nužno biti kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari