Antonijević: Srpska i albanska mafija su uvek dobro sarađivale 1Foto: FoNet / Božidar Petrović

Od samog početka unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, insistirali smo da se pitanje bezbednosti i organizovanog kriminala uvrsti kao važna tema.

To se nije uslišilo, a, kao što se i sada može videti, pitanje je od velikog značaja. Jer, ako ste stanovnik severa Kosova, a ujutru u sedam vas bude sirene, to, svakako, nije alarm koji označava normalan i bezbedan život, do čega je, navodno, političarima koji se bave pitanjem Kosova, stalo – komentariše za Danas Milan Antonijević, direktor Fonda za otvoreno društvo, i jedan od učesnika takozvanog „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, koji je, pre godinu dana, pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema rečima Milana Antonijevića, bezbednosni aspekt morao bi što pre da uđe u kosovski dijalog Beograda i Prištine.

– Moramo biti svesni da ni u jednom trenutku, i kada je sukob Srbije i Kosova bio u najvećoj snazi, saradnja i dobra organizacija između srpske i albanske mafije nije posustala ili imala problema. Srpska i albanska mafija su uvek dobro sarađivale i te veze nikada nisu prekinute. Oni savršeno funkcionišu, iako okolo stradaju obični ljudi…, napominje direktor Fonda za otvoreno društvo.

Sagovornik našeg lista kaže da o aktuelnoj kosovskoj krizi, nema odakle da se informiše osim iz KoSSeva i iz Danasa, jer, kako ističe, ostali mediji su politički određeni i pridaju pažnju politički obojenim informacijama koje dolaze iz vrha države.

– Ubistvo Olivera Ivanovića, političara sa severa Kosova, nedvosmisleno je dokazalo da je bezbednosni aspekt, rasvetljavanje i hapšenje kriminalaca, i sa strane Srba i sa strane kosovskih Albanaca, neophodno. Jedino preostaje da se nadamo da će u budućnosti srpske i kosovske službe usko surađivati i razmenjivati informacije koje bi dovele do toga da se takvo ubistvo više nikada ne ponovi a da se ubice Olivera Ivanovića što pre otkriju i kazne – kaže Milan Antonijević. Komentarišući nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa kosovskim problemom u Skupštini Srbije, sagovornik našeg lista, izražava razočaranje raspravom ali i umereni optimizam, u smislu toga da je predsednik Srbije, i pored svega, ipak naznačio da jeste spreman da postigne kompromis i konačno reši to pitanje.

– Rasprava je bila obeshrabrujuća, jer su svi učesnici u raspravi, koji su prisustvovali sednici, više bili zainteresovani za sticanje političkih poena nego za konstruktivnu polemiku. S druge strane, i pored svih kvalifikacija, koje jesu bile istinske problematične i podsećale su na neka ružna, prošla i ratna vremena, u, takozvanom, radikalskom duhu, ipak sam stekao optimističan utisak, da je predsednik izrazio spremnost da se to pitanje konačno reši mirno i sporazumno – zaključuje Milan Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari