AP: Srbi i Hrvati različito o "Oluji" 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Hrvatska je u nedelju proslavila vojnu ofanzivu 1995. godine u kojoj su njene trupe povratile okupiranje teritorije koje su držali pobunjeni Srbi, a predsednik Srbije upoređivao je napad poznat kao operacija „Oluja“ sa politikom nacističke Nemačke, ali su hrvatski zvaničnici odbacili Vučićevu analogiju, javlja danas agencija AP.

Navodeći da su proslavi u Kninu prisustvovali najviši hrvatski zvaničnici, agencija ističe da je „Oluja“ zvanično nazvana „besprekornom vojnom akcijom koja je okončala rat Hrvatske za nezavisnost“.

U međuvremenu, kako prenosi AP, „susedna Srbija je žalila na stotine žrtava ubijenih tokom napada u avgustu 1995. godine“, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić „optužio je Hrvatsku za nameran progon Srba zbog njihove etničke pripadnosti“.

Agencija ocenjuje da Vučićevi komentari „podstiču tenzije između dva glavna rivala na Balkanu“, objašnjavajući da su stavovi Srbije i Hrvatske „suprotni i ilustruju podele koje proizlaze iz rata 1991-1995“.

Citirajući poređenje Hrvatske i Nemačke u doba Hitlera, AP navodi izjavu srpskog predsednika sa komemoracije u Bačkoj Palanci u subotu uveče: „Namera je bila ista. Hitler je želeo svet bez Jevreja – Hrvatska i njena politika su želeli Hrvatsku bez Srba“.

Hrvatski zvaničnici odbacili su tu Vučićevu analogiju, piše AP, prenseći izjavu premijera Andreja Plenkovića: „Ovo je zaista previše“, uz ocenu hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića da Hrvatska nije započela rat.

„Nismo mi započeli rat, branili smo se i kasnije oslobodili Hrvatsku“, rekao je Krstičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari