Apaturaj: Srbija u dobrim odnosima i sa NATO i sa Rusijom 1Foto: EPA/ VALDA KALNINA

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj izjavio je za N1 da su odnosi Srbije sa Alijansom bolji nego što izgleda i da politika vojne neutralnosti i dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prepreku za dalje produbljivanje saradnje.

„Iskreno, odnosi Srbije i NATO bolji su nego što se to čini prosečnom čoveku. Puno toga radimo zajedno, imamo dobar politički dijalog i mislim da ljudi u Srbiji vide kako se slažu generalni sekretar (Jens Stoltenberg) i predsednik Vučić, ali imamo i dosta i praktično zajedničkog rada“, rekao je Apaturaj.

Podsetio je da je NATO imao dve velike vežbe kojima je Srbija bila domaćin. Jedna od njih je REGEX, a svrha je bila da NATO saveznici i partneri rade zajedno da vide kako mogu da sarađuju u međunarodnim mirovnim operacijama. Druga je bila vežba pružanja pomoći u vanrednim situacijama, o tome kako se nositi sa vanrednim sitacijama, kao što su poplave, požari, zemljotresi.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, Apaturaj je rekao da nema kontradiktornosti između dobrih odnosa sa NATO i dobrih odnosa da Rusijom. Vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO, Austrija i Švajcarsku su vojno neutralne, ali su bliske sa nama, Finska i Švedska takođe. Zaista, to nije problem za NATO. Ni neutralnost, niti odnosi sa Rusijom, naglasio je Apaturaj.

Kako je naveo, NATO nema interes da se širi na Zapadni Balkan. Crna Gora je ušla u NATO, dodao je, Makedonija ide ka tome da se pridruži i Alijansa je time veoma zadovoljna, a Bosna akcioni plan članstva, odnosno ima interes da se pridruži već neko vreme, ali ima nekih blokada na kojima se radi.

„Ali ako neka zemlja promeni mišljenje i ne želi više da postane članica, to je s naše strane takođe u redu. I da ponovim – ni od koga ne tražimo članstvo, ali držimo vrata članstva otvorena za sve“, rekao je Apaturaj.

Upitan da li Srbija može biti članica EU, a da prethodno ne postane članica NATO, zvaničnik te Alijanse je odgovorio potvrdno.

„Moj najkraći odgovor je – da. Mislim da ako Srbija želi samo da postane članica EU i EU odluči da je prihvati, to nema nikakve veze sa NATO. To može ići bez ikakvih problema“, rekao je on. Apaturaj je kazao da Srbija nema interesa da razgovora o članstvu u NATO.

„Ja ne bih spekulisao o Srbiji i NATO. To nije na NATO agendi. Mi poštujemo odluku koju je Srbija donela“. Govoreći o pitanju Kosova i ideji razgraničenja, on je rekao da je zajednički stav NATO da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je veoma važna. Očigledno je da ima mnogo stavova o tom pitanju. Mnoge NATO zemlje su iskazale svoja nacionalna razmišljanja o tome o ona nisu ista. Mi nemamo zajedničku NATO poziciju o tome. Ono što mogu da kažem da imamo zajednički stav da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine je veoma važna i da tu ima puno potencijala za ovu zemlju, istakao je Apaturaj. Kako kaže, za sada NATO stav je da mora doći do normalizacije, da ona mora doprineti bezbednosti šireg regiona.

On je ocenio i da bi eventualna transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga pokrenula debatu unutar NATO o tome da li će i kako nastaviti da pruža neku vrstu podrške. Ono što je generalni sekretar već rekao i to ponavlja, jeste da će svaka promena mandata Kosovskih bezbednosnih snaga u nešto drugo zahtevati diskusiju u NATO kako ćemo ili ne nastaviti da pružamo podršku tome, ponovio je on. Mi Kosovskim bezbednosnim snagama pružamo savetodavne usluge pod određenim mandatom. Ukoliko bude promena, onda mi u NATO moramo da razgovaramo o tome šta da radimo. Ali o tome postoji niz viđenja u Alijansi, rekao je Apaturaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari