Diplomate za Danas o pozivu Kvinte Beogradu i Prištini da obnove pregovore 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S LESSER

Vodeće države Zapada očajnički pokušavaju da privole Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto jer žele da „skinu sa svojih pleća“ teški „kosovski teret“…

… ali njihov najnoviji apel gotovo sigurno neće dovesti do bilo kakvih pozitivnih pomaka, kažu za Danas diplomate i stručnjaci za spoljnu politiku, komentarišući zajedničko saopštenje država Kvinte – SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije. U tom dokumentu se ističe da su zemlje Kvinte „ujedinjene u nameri“ da se postigne „puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine“ jer je „status kvo neodrživ“, kosovska vlada poziva da povuče takse, a zvanični Beograd da obustavi kampanju lobiranja za povlačenje priznanja Kosova.

Predstavnici diplomatskih krugova nezvanično tvrde da „dogovor nije ni na vidiku“. Kako ističu, Priština „ne pokazuje nikakvu spremnost da ukine takse, o toj opciji razgovaraće se tek nakon parlamentarnih izbora na Kosovu“, a srpske vlasti „po svemu sudeći, nastaviće diplomatsku ofanzivu kako bi što više zemalja povuklo odluku o priznanju Kosova“.

Gregori Rejmond, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Bojsi u Ajdahu, ukazuje za Danas da nas „istorija uči da su teritorijalni sporovi teški za rešavanje i da lako mogu da eskaliraju u oružani konflikt, stoga, slažem se da je status kvo neodrživ i da je važno obnoviti dijalog Priština – Beograd“.

– Ipak, pesimista sam kada je reč o uticaju koje će imati ovo zajedničko saopštenje. Sumnjam da će Beograd pristati na pregovore ako Priština ne ukine takse. Takođe, ne očekujem da će se Beograd kretati u pravcu priznanja nezavisnosti Kosova ni da Priština ukine takse. Tačna je ocena iz saopštenja Kvinte da regionalna stabilnost zavisi od sporazuma koji bi bio prihvatljiv obema stranama. I dalje smo daleko od takvog sporazuma, i potrebni su ogroman napor i „kreativna diplomatija“ ukoliko se nadamo da ćemo stići do dogovora, napominje naš sagovornik.

Rejmond naglašava da je „s druge strane pozitivno što se u saopštenju navodi da su države Kvinte spremne da se još više angažuju u pregovorima“. „Iako je dobro što su države potpisnice izrazile volju da posvete više pažnje ovom komplikovanom pitanju, potrebno je da sačekamo i vidimo kakve će resurse uložiti i kakve će konkretne korake preduzeti“, smatra američki profesor.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je juče za TV Pink da je „previše dato na važnosti“ saopštenju Kvinte i da se tim saopštenjem stvara „lažna ravnoteža“. Kako je obrazložio, „po tom saopštenju stiče se utisak da Priština ima pravo da uvede takse jer Srbija vodi kampanju povlačenja priznanja Kosova“ i zapitao se: „A zašto je, onda, Priština, uvela takse i na robu iz BiH, jel i BiH vodi kampanju protiv priznanja Kosova.“

Dačić je naveo i da je cilj Srbije da „broj priznanja Kosova spadne ispod polovine članica Ujedinjenih nacija“, kao i da se sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sprema za glasanje o članstvu Prištine u Interpolu u oktobru, jer „mi moramo da se pripremamo da oni ne uđu u međunarodne organizacije“. Istovremeno, najavio je da će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru, gde će se razgovarati i o Kosovu.

Podsetimo, saopštenje Kvinte, prosledila je prekjuče medijima Ambasada SAD u Beogradu. Ambasador Kajl Skot poručio je juče na Tviteru da je došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih godina i pozvao Beograd i Prištinu da što pre obnove dijalog pod okriljem EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari