Arifi četvrti put izabran za predsednika opštine Bujanovac 1Foto: http://bujanovac.rs/

Predsednik Demokratske partije Nagip Arifi danas je izabran za predsednika opštine Bujanovac, nakon čega je obećao da će biti „predsednik svih, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost“.

U vladajućoj koliciji, koju je napravo Arifi kao šef stranke koja je osvojila najviše mandata, prvi put od 2002. godine nema srpskih i romskih odbornika.

Arifiju je ovo četvrti mandat na mestu predsednika opštine, a na tu funkciju je prvi put izabran posle izbora 2002. godine, posle završetka oružanih sukoba u Kopnenoj zoni bezbednosti u opštinama Bujanovac i Preševo.

Na mesto zamenik predsednika opštine izabran je predsednik Pokreta za demokratski progres Šćiprim Musliju.

Kamberi: SNS prekršio multietičnost

Dosadašnji predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je danas za FoNet da nisu na mestu kritike na račun albanskih političara u Bujanovcu, jer je princip multietničnosti ranije prekršio SNS u Medveđi, u kojoj nema Albanaca u lokalnoj vlasti.

„Sada se govori o očuvanju nekog principa koji je uspostavljen na izborima 2002. godine, ali za javnost moramo da kažemo istinu da je taj princip promenjen pre gotovo dve godine, kada su u Medveđi Albanci potpuno izbačeni iz lokalne samouprave”, kazao je Kamberi.

On je rekao i da se u Bujanovcu od 2002. godine formira multietnička vlast i da ni u jednom sazivu predsednik Skupštine nije bio Srbin, a sada je samo očuvan princip koji je tada uspostavljen da Albanac bude predsednik Skupštine i predsednik opštine.

Govoreći o kosultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kamberi je rekao da su mu kao predstavnici Albanaca dostavili zahteve, a videće se šta će, kako će i da li će o tim zahtevima biti odlučeno i hoće li u novoj vladi postojati volja za razgovor sa Albanicima o planu od sedam tačaka.

“Ukoliko se ta volja bude pokazala, naravno da uvek postoji volja i za korekcijom na lokalnom nivou”, istakao je Kamberi.

Na pitanje da li to znači da je formiranje multietničke vlasti u Bujanovcu uslovljeno razgovorom sa Vučićem, Kamberi nije direktno odgovorio.

“Mi smo dostavili naše osnovne političke zahteve i videćemo kako će se i Vučić i novi premijer odnositi prema njima. Ukoliko bude volje za razgovorom sa njihove strane, sigurno će je biti i sa naše”, poručio je Kamberi.

Na pitanje kako će jednoetnička vlast uticati na odnose između albanske, srpske i romske zajednice u Bujanovcu , Kamberi je rekao da će svi funkcioneri morati da poštuju zakone, po kojima je diskriminacija strogo zabranjena.

„Dali su zakletvu da će se raditi po Ustavu, zakonu i Statutu Opštine Bujanovac i nadam se da će tako i da postupaju”, kazao je Kamberi, dodavši da “ne veruje da bilo ko od građana treba da se plaši da će biti diskriminisan”.

Na pitanje da li će biti rebalansa budžeta i da li će biti promenjen postojeći odnos 60:40 za albansku i srpsku zajednicu u smislu investicija, zapošljavanja i slično , Kamberi je rekao da “ako bude rebalansa, to će prvenstveno biti zbog udara na budžet zbog kovida-19”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari