Arifi: EU bila obaveštena da Beograd krši sve sporazume 1Avni Arifi Foto: Youtube

Šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi je, reagujući na zahtev Evropske unije da Priština ukine carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, naveo da je EU bila odlično informisana o tome da Beograd krši sve sporazume postignute tokom dijaloga o normalizaciji odnosa, ali to nije osudila, navode danas prištinski mediji.

Želeo bih da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini bila zabrinuta kada ju je kosovska delegacija obavestila i zatražila podršku. Naprotiv, situacija se pogoršala, poručio je Arifi.

On je objavio pismo iz maja, u kojem je, kako tvrdi, obavestio EU o sporazumima postignutim u Briselu čije je odredbe Srbija narušila.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je na svom Tviter nalogu odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije.

Podsetimo, Visoka predstavnica EU Federika Mogerini osudila je odluku Prištine o podizanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i zatražila da se ta odluka povuče, javila je Radio-televizija Srbije iz Brisela.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da mere Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine prete da izazovu humanitarnu krizu.

U Beogradu povećanje taksi na 100 odsto vide pre svega kao autodestruktivan potez, ali i kao opasnost po bezbednost čitavog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari