Abazović: EU treba da izbegava meku politiku u dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da Evropska unija treba da bude konkretnija u pristupu dijalogu Beograda i Prištine i da treba da izbegava „meku politiku“ koja, prema njegovom mišljenju, ne donosi rezultate.

„EU treba da bude konkretnija… Ako uvek budemo imali ovakvu veoma meku politiku, i dalje ćemo pričati o istoj stvari za 10 ili 20 godina. To je katastrofa jer smo već izgubili 20 godina“, rekao je Abazović u intervjuu za briselski portal Euraktiv.

Abazović je izrazio uverenje da i Srbija i Kosovo „žele da vide neki konačni dogovor“ i da pokažu da ovo „više nije region sukoba nego region razumevanja“, dodajući da to neće biti lako.

Povodom nedavnog glasanja Crne Gore u Komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope protiv preporuke za prijem Kosova u tu organizaciju, Abazović je rekao da bi glasanje protiv Kosova bilo „nemoguće tokom njegovog mandata“.

On je dodao da je Crna Gora, dok je bio premijer u potpunosti podržavala Kosovo i da je bila 100 odsto usklađena sa spoljnom politikom EU.

Povodom predstojećih izbora za Evropski parlament u junu, Abazović je rekao da se nada da će doneti promene u Evropi i da je veoma važno da partije koje podržavaju proširenje dobiju veću podršku.

„Ukoliko dođemo u situaciju da partije krajnje desnice dobiju veliku podršku, to će biti loša poruka, ne želimo da idemo unazad. Potrebna nam je vizija za budućnost, više solidarnosti u Evropi“, rekao je lider pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je ključna jer, kako je rekao, to nije „usluga“ regionu, nego ulaganje u bezbednost i budućnost Evrope i svih koji žele da vide Evropu kao supersilu, Evropu „ujedinjenu sa svim našim zemljama“.

Abazović je ocenio da je Crna Gora „savršena zemlja za oživljavanje procesa proširenja EU“, dodajući da je i najviše proevropska država, u kojoj 81 odsto stanovnika podržava članstvo u Uniji.

Upitan da li podržava predsednicu Evropske komisije Urusle fon der Lajen za drugi mandat, Abazović je rekao da je Crna Gora imala dobru saradnju sa njom, ali da misli da bi „osveženje“ bilo dobro za Evropsku komisiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari