Crnogorska ministarka u Prištini: Podržaćemo ulazak Kosova u Savet Evrope 1Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Ministarka za evropske poslove Crne Gore, Maida Gorčević izjavila je danas u Prištini da će Podgorica podržati ulazak Kosova u Savet Evrope kada o tome bude odlučivao Komitet ministara te organizacije.

„Crna Gora će u maju na sednici Komiteta ministara podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope. Na taj način ćemo definitivno podržati Kosovo po svim važnim pitanjima u oblasti evropskih integracija“, rekla je Gorčević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa zamenikom premijera Kosova Besnikom Bisljimijem.

Gorčević je prokomentarisala činjenicu da je Maja Vukićević, šefica Delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), glasala protiv ulaska Kosova u SE.

„Maja Vukićević je (prilikom glasanja) iznela stav svoje stranke. Moram da vas podsetim da je (crnogorska) vlada heterogena i da je skupštinska većina potpisala koalicioni sporazum koji podrazumeva podršku Kosovu i njegovoj nezavisnosti i suverenitetu, bez obzira na pravo svakog političkog subjekta da iznese svoj stav“, kazala je Gorčević.

Vukićević je članica Predsedništva prosrpske Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koja je deo vladajuće većine.

Bisljimi, koji je danas sa Gorčević potpisao sporazum o Programu prekogranične saradnje IPA III, rekao je da protiv Kosova na zasedanju PSSE nije glasala Crna Gora, već poslanica „koja je iznela stav jednog političkog subjekta“.

„To nije nešto novo, i mi na Kosovu imamo u parlamentu političke subjekte, kao što je Srpska lista, koji rade i deluju protiv interesa države Kosovo. Ono što je bitno jeste da glas gospođe Vukićević ne predstavlja zvaničan stav Crne Gore, koji nije menjan od 9. oktobra 2008. godine, kada je Podgorica priznala Kosovo. Ali takvi glasovi pokazuju koliko je važno intenzivirati saradnju i marginalizovati takve akcije“, dodao je Bislimi.

On je kazao i da glasanje dve poslanice srpskog parlamenta protiv članstva Kosova u Savetu Evrope „nije novina“, navodeći da je Srbija „prekršila gotovo sve članove“ Sporazuma o putu ka normalizaciji, o kojem su se lideri dve strane saglasili prošle godine u Briselu i Ohridu.

„Ali možda su nenamerno učinili uslugu Kosovu svojim prisustvom, jer su pomogli u obezbeđivanju kvoruma. Učinili su indirektnu uslugu članstvu Kosova u Savetu Evrope, ali su istovremeno prekršili Sporazum i razotkrili svoj odnos prema dobrosusedstvu, koje je za nas veoma važna vrednost“, naveo je Bislimi.

Jedna od odredbi Sporazuma o putu ka normalizaciji jeste da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Nakon što je Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju 27. marta usvojio nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, o tome će sredinom aprila glasati svi članovi PSSE. Ako ga i oni usvoje, konačnu odluku o članstvu Kosova doneće Komitet ministara Saveta Evrope sredinom maja.

Usvajanjem nacrta Mišljenja, PSSE je prihvatila preporuku izvestiteljke Dore Bakojani da Kosovo bude pozvano da postane član Saveta Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari