Stano o članstvu Kosova u Savetu Evrope: Na članovima Saveta da odlučuju o pitanju članstva 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Evropska unija (EU) ponovila je danas da odluke u Savetu Evrope (SE) nisu direktno vezane za nju, jer je SE nezavisna organizacija, a to se odnosi i na zeleno svetlo koje je Kosovo dobilo za prijem u SE.

Portparol EU Peter Stano naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa da EU prima na znanje da je Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine SE usvojio nacrt statusnog mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo, koji je pripremila izvestiteljka Dora Bakojanis.

„Na članovima SE je da odlučuju o pitanjima u vezi sa ovom organizacijom, uključujući i njeno članstvo”, izjavio je Stano.

Stano nije odgovorio na pitanje da li je Srbija glasanjem protiv prekršila Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, ali je poručio da EU, bez obzira na razmatranja u SE, i dalje očekuje da se sprovedu sve odredbe tog sporazuma.

Odredbe tog sporazuma „treba da se sprovedu ekspeditivno, u dobroj veri i nezavisno jedna od druge“, o čemu su se strane saglasile u Aneksu za implementaciju u Ohridu, poručio je Stano.

„Ovo uključuje osnivanje Zajednice srpskih većinskih opština na Kosovu, što je najkonkretniji način da se obezbedi zaštita zajednice kosovskih Srba. Za žaljenje je što je, uprkos naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka i Kosova i Srbije u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom“, poručio je portparol EU.

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigle Sporazum o putu ka normalizaciji, a u martu iste godine su se usaglasili oko Aneksa primene. Četvrti član tog sporazuma predviđa da Beograd i Priština neće sprečavati jedno drugom prijem u međunarodne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari