Brnabić sa Žiofreom: Prijemom Kosova u Savet Evrope krši se statut te institucije 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić danas je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanuelom Žiofreom izrazila ogromnu zabrinutost i neslaganje zbog preporuke o prijemu Kosova u Savet Evrope i navela da se nada da će ta odluka biti još jednom razmotrena.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Brnabić je navela da bi prijemom Kosova u Savet Evrope bio prekršen Statut Saveta Evrope, kao i da bi se na taj način ugrozila i uloga u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava.

Brnabić je istakla da će transparentnost i otvorenost biti osnovne karakteristike njenog mandata, kao i da će se zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji.

Kada je reč o jučerašnjim konsultacijama o zamenicima predsednica odbora, Brnabić je rekla da se predstavnici opozicije nisu pojavili, iako su na sastanak bili pozvani predstavnici svih poslaničkih grupa.

Svakako, kako naglašava predsednica, nadalje će ostati namera da se tokom njenog predsedavanja srpskim parlamentom uspostavi dijalog sa opozicijom, u najboljem interesu građana Srbije.

Ona je obavestila Žiofrea da je za ponedeljak zakazana prva sednica Kolegijuma na kojoj će se, zajedno sa svim poslaničkim grupama i Radnom grupom Vlade Srbije, razgovarati o implementaciji preporuka ODIHR, u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji.

Žiofre je pozdravio posvećenost predsednice Skupštine otvorenosti i dijalogu i ohrabrio dalje napore institucija i političkog spektra kako bi se osiguralo učešće svih političkih aktera u demokratskom procesu.

Na sastanku je razgovarano o nastavku dobre saradnje i ulozi Narodne skupštine u procesu evropskih integracija Srbije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari