Arifi: Ministarstva rade nesmetano, Vlada Kosova stabilna 1Foto: youtube

Šef kosovskog pregovaračkog tima Avni Arifi je u emisiji „Intervju“ na RTK2 govorio o tome šta je u Briselskom dogovoru do sada postignuto, o ZSO kao i o trenutnom stanju u Vladi Kosova.

„Neke stvari nisu krenule kao što je trebalo. Prvo kad smo mi otišli tamo desio se incident pogibije Olivera Ivanovića i nismo mogli da imamo sastanak. Na drugom sastansku smo napravili napredak po pitanju slobode kretanja, gde je Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo razna olakšanja za sve građane, posebno za srpsku zajednicu kako bi lakše dobijali dokumenta Republike Kosova, lične karte, pasoše i radimo na tome. Otvorili smo Kancelariju za tehničku kontrolu u Severnoj Mitrovici. Učinjeno je mnogo što se tiče slobode kretanja. Prošle nedelje smo počeli, premijer je zajedno sa predsednikom Tačijem formirali menadžersku ekipu koja će da gradi statut Asocijacije srpskih opština. Što se tiče srpske strane na žalost ne mogu da kažem isto, ne bih mogao ništa da kažem šta su uradili u međuvremenu”, kazao za RTK je Arifi.

Arifi kaže da srpska strana u Briselu insistira jedino na formiranju Zajednice srpskih opština.

„Oni insistiraju samo na Asocijaciji srpskih opština. Razumljivo je da je jedan dogovor privlačniji nego drugi ali mi nismo tamo da kažemo ovo mi se sviđa. Svi su dogovori napravljeni od prilike 2011. – 2013. i svi dogovori treba da se ispune. Imali smo Asocijaciju srpskih opština, mi smo aktivirali upravljački tim i oni treba odmah da naprave statut koji će doći u Briselu, Vladi Kosova i koji će biti unutar kosovskih zakona“.

Na pitanje da li u sporazumu stoji da status ZSO mora biti usklađen sa kosovskim zakonodavstvom Arifi kaže „U Briselskom sporazumu stoji jasno i glasno da statut i direktiva treba da idu u Ustavni sud Kosova, ne sme da ide van“ i dodaje „U dokumentima stoji da upravljačkom timu prisustvuje četvoro Srba predložena u prošloj vladi od ministra Marića i Vlada Kosova je to prihvatila, četiri eksperta Srba će da naprave statut. Mi smo rekli da je bolje da bude više albanskih eksperta u toj grupi i stranih, da bude velika grupa koja će raditi na statutu ali je srpska strana na to gledala kao naš način da izbegnemo od sporazuma. Onda smo se mi povukli, četiri srpskih eksperta izabranih od strane Srpske liste će da napave statut, zatim će vlada reći nešto oko toga a onda i statut i direktiva će da odu u Ustavni sud. Mi smo za to da se napravi Zajednica po Briselskom sporazumu koji predviđa da ide u Ustavni sud i mi ćemo tako da radimo a to što je neko sanjao da će biti neka Republika Srpska to nije naš problem. Nije cilj da se menja Ustav već da Zajednica bude u skladu sa Ustavom i tako će i da bude“.

Arifi je kazao da se dogovri i sporazumi odvijaju jako sporo i da je najbolje međusobno priznanje za dalji napredak, piše na RTK.

„Mi, kao stranka, nismo bili za ovaj način koji je jako spor i ide polako. Mislim da ovaj proces treba da se završi, dogovori da se dovrše i da idemo na međusobno priznavanje jer je to jedini način na koji će građani osećati napredak u dogovorima“.

Komentarišući najave za pokretanje inicijative za obaranje Vlade Arifi kaže da se na Kosovu živi u demokratiji.

„Kad god imaju 61 glas Vlada treba da se ruši bez obzira na bilo koji proces. I kad opozicija ima većinu treba da dođu novi izbori i nova vlada, tako je bilo u prošlosti i treba da bude i u budućnosti a da li će oni imati 61 glas videćemo“.

Međutim, šef kosovskog pregovaračkog tima smatra da je Vlada na Kosovu stabilna.

„Mi u Skupštini nismo imali nikakvu blokadu. Ministarstva funkcionišu normalno, sve strukture obavljaju svoj posao, imamo zamenike i mogu da kažem da ni u kakvom pogledu rad u ministarstvima nije u opasnosti. Vlada je jako stabilna. Što se tiče Skupštine mi sada nemamo većinu jer nemamo Srpsku listu ali do sada nismo videli da je Vlada u bilo kakvoj krizi“.

Arifi kaže za RTK da se nada da bi dijalog ove godine mogao da uđe u finale.

„Svaka godina kašnjenja nije dobra ni za Srbe ni za Albance, ni za region. Mislim da ove godine treba da se reši. Ja bih tako voleo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari