Bakić: Kosovo u srcu 1Foto: Medija centar

Odrastao sam na epskim narodnim pesmama i u tom smislu Kosovo će uvek biti u mom srcu, bez obzira na teritorijalna i politička rešenja,
izjavio je FoNetu sociolog Jovo Bakić.

U okviru serijala Kosinus, on je ukazao da je ta teritorija „uzeta“ pre 20 godina kada je Srbija izgubila rat i sada se bori sa posledicama tog poraza.

„Istovremeno, život mora da teče dalje. Srbi i Albanci se moraju dogovarati“, poručio je Bakić. On apeluje na to da inspiraciju potražimo u ljudima i vremenima kada su, kako kaže, i Albanci i Srbi bili bolji nego sada. „Možda bi bilo dobro da se ugledamo na neke pretke koji su bili bolji od nas”, objasnio je Bakić i kao primer pomenuo Marka Miljanova Popovića.

Bakić je novinarki Bojani Milovanović rekao da je uvek za sporazum, jer je zamrznuti konflikt ipak konflikt i nikada ne znate kako će se završiti kada se odmrzne. „Kompromis znači da svako od nekih stvari odustane, da odustane od maksimlističkih zahteva“, obrazlaže Bakić. Prema njegovoj oceni, bilo bi bolje kada bi se Srbi i Albanci dogovorili u međusobnom dijalogu, jer bi to značilo da su i jedni i drugi sazreli i da je sada na redu dodogovaranje, a ne sukobljavanje. „Veliko pitanje je da li je tako, jer vi imate mafijaške strukture na vlasti i u Srbiji i na Kosovu“, smatra Bakić.

On nije za razgraničenje, jer većina Srba na Kosovu i Metohiji živi južno od Ibra, a to bi značilo da bi manjina Srba sa Kosova pripala Srbiji. „Istovremeno, uvek postoji strah od krajnjeg albanskog nacionlizma, koji bi, možda, bio podstaknut tim rešenjem da naparavi neku vrstu etničkog progona i progoni Srbe”, ukazao je Bakić. On podseća da su južno od Ibra i manstiri, za koje smatra da bi trebalo da imaju neku vrstu eksteritorijalnog statusa. Kada je reč o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama (UN), Bakić kaže da bi to „u jednom trenutku trebalo da bude“, ali ipak ima problem sa takvim scenarijem.

„Mislim da bi bilo žalosno da jedna mafijaška struktura dobije stolicu u UN. Naročito bi bilo problematično da jedan protektorat Sjedinjenih Američkih država i EU, sa mafijaškom strukturom na vlasti, dobije stolicu u UN“, ocenio je Bakić. On se zalaže za referendum o kosovskom pitanju, ali uz jedan uslov koji mu se čini neostvarivim – da građani budu o svemu potpuno, celovito i do detalja obavešteni. „Oni ne mogu biti obavešteni, zato što su sredstva masovnog opštenja, naročito televizije sa nacionalnom pokrivenošću, pod apsolutnom kontrolom autoritarno-mafijaškog režima Aleksandra Vučića”, zaključio je Bakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari