Bakić: Organizovane grupe mogu da preuzmu protest 1Foto: Medija centar

Polemika oko toga ko može a ko ne bi trebalo da govori na građanskim okupljanjima, koja je započela sa prvim protestom u Beogradu, koji je osmog decembra 2018. godine održan pod geslom „Stop krvavim košuljama“, nakon tri meseca šetnji i dalje je aktuelna.

Glumica Mirjana Karanović i košarkaški trener Duško Vujošević, koji su tada bili najavljeni kao govornici, na kraju se nisu obratili okupljenima, čime je započela živa rasprava „ko sme na kamion“ koja i dalje traje. Mnogo polemika u javnosti izazvao je govor glumca i predsednika PSG Sergeja Trifunovića na protestu u Novom Sadu, pa su se na mrežama jasno izdvojile dve „škole mišljenje“; prema jednoj, Trifunovićev govor, iako oštar i direktan, potpuno je na mestu i u skladu sa trenutkom u kome se društvo nalazi, dok drugi tvrde da je obraćanje lidera PSG-a bilo vulgarno i prizemno, pa čak i uvredljivo za deo ljudi koji su došli na protest.

Sam Trifunović napisao je na Tviteru da su mu organizatori zabranili da govori ove subote u Kragujevcu, najavio da će se odazvati pozivu da se obrati u Topoli, a potom objavio da je sa organizatorima („blebetanje neznane ženske osobe po imenu Suzana“) izgladio situaciju i da mu nije zabranjeno da bude govornik.

Prema viđenju sociologa Jova Bakića, stalne rasprave oko govornika na protestima rezultat su velike idejno-političke raznolikosti među građanima koji su protiv Aleksandra Vučića, te da sve zavisi od toga ko je onaj koji u nekom gradu vodi i organizuje protest. On objašnjava da se sve svodi na to koga organizatori smatraju dobrodošlim a koga ne, te da je to više stranačka, nego lična stvar.

– Protesti jesu građanski, ali organizovane grupe ljudi, a to su stranke ili pokreti, uvek mogu da preuzmu protest i to nije nikakva tajna. To se dešava, naročito u Beogradu, ali i po drugim gradovima i onda onaj koji i ima poslednju reč može nekome da dozvoli ili ne dozvoli da govori, da nekoga pozove a nekoga ne – objašnjava Bakić.

Upitan zbog čega su glumci ti koji na neki način nose proteste, Bakić odgovara da je to prirodno, jer oni vrlo često nastupaju pred velikim brojem ljudi, zbog čega nemaju tremu od javnog nastupa. On dodaje da glumci u svojim glavama imaju mnoge tekstove koje su učili kako bi igrali predstave, te da mogu da ih kombinuju, što je veoma zahvalna stvar.

Novi Sad: Nestranački organizatori se ograđuju

„Kako na sinoćnoj sednici Saveta protesta „1od5miliona“ – Novi Sad nije konsenzusom usvojen predlog da se uputi saopštenje Saveta javnosti povodom govora gospodina Sergeja Trifunovića na protestu u Novom Sadu u petak, 1. marta, mi, većina nestranačkih ličnosti koji smo deo Saveta protesta u Novom Sadu, upućujemo javnosti samostalno Saopštenje o svojim stavovima, naglašavajući da to nije zvaničan stav Saveta protesta…

Naglašavamo da mi, kao pojedinci koji čine grupu nestranačkih ličnosti u Savetu, ne stojimo niti iza nekih veoma diskutabilnih i neprihvatljivih, a izrečenih stavova gospodina Sergeja Trifunovića, niti načina na koji su iznešeni, bilo da se radi o njegovim ličnim ili stranačkim stavovima, s obzirom da je gospodin Trifunović odnedavno predsednik PSG… Preuzimamo odgovornost za sve što se desilo i upućujemo javno izvinjenje građanima i građankama koji su se iz bilo kog razloga uvredili“, navodi se, između ostalog, u saopštenju nestranačkih ličnosti, iz organizacije u Novom Sadu, koje su potpisali Davor Vuković, Branislav Grubački, Milorad Kapor Igor Mihaljević i Gordana Nonin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari