Bakić: Zloupotreba vojske je zabrinjavajuća novina 1Jovo Bakić Foto: Medija centar

Vlast pokušava da stvori atmosferu straha i nesigurnosti s ciljem odvraćanja građana od izlaska na protest u subotu. U tom cilju je zloupotrebljen vojni vrh, što je vrlo zabrinjavajuća novina.

Naime, ako je načelnik Generalštaba Vojske Srbije pristao da ovako bude zloupotrebljen u ovom trenutku, biće spreman da bude zloupotrebljen i u nekom sledećem, ocenjuje za Danas sociolog Jovo Bakić u odgovoru na naše pitanje kako vidi atmosferu koju pravi aktuelni režim uoči najavljenog velikog protesta ispred Predsedništva na Andrićevom vencu, u subotu, najavljujući ukrajinski scenario, podizanjem vojske u pripravnost, predviđanjem krvi na ulicama, i tome slično.

Prema mišljenju Bakića, prethodnik sadašnjeg generala, general Pavković, bio je dovoljno pametan da ne posluša naredbu Slobodana Miloševića i izvede tenkove na pobunjene građane.

– Da ga je poslušao, bar bi deo vojske potražio generale da s njima raščiste račune, a to je već građanski rat. U poređenju s pomenutom pojavom, blebetanja raznovrsnih „analitičara“ i politikanata o ukrajinskom i makedonskom scenariju, prolivanju krvi, izazivanju nestabilnosti Srbije usred „životno važnih dogovora o Kosovu“ itd, već su sasvim uobičajena, pa stoga očekivana i nezanimljiva izlivanja plitkoumlja – ističe sagovornik našeg lista.

Jovo Bakić napominje i „nov element, „DJ Žeksa“, tj. onog kojeg je, kako kaže, još Mira Marković lansirala u medijsku orbitu a zatim su mu neki od sadašnjih vođa opozicije pomogli da proširi svoju medijsku imperiju.

– Željko Mitrović, čija pojava već decenijama izaziva mučninu i gađenje, sada zastrašuje i pokušava da izazove sukobe u cilju kompromitovanja protesta uopšte i njihovih vođa (njegovih negdašnjih prijatelja) posebno. Sve u svemu, ovako orkestrirana kampanja vlastodržaca, njihovih slugu i dvorskih luda govori dosta o strahu koji sami osećaju. U tom strahu su oči velike, ali se, takođe, prave greške i gluposti, koje mogu da budu opasne kako za one koji ih čine tako i za one koji mogu biti s njima suočeni – naglašava sociolog Bakić.

Građanima poručuje da, u svakom slučaju, treba da pobede strah, da ne nasedaju na provokacije, i izađu svi koji to mogu u subotu, 13. aprila, u 15h na ulice.

– Vlast zaslužuje strah, a građani slobodu od njene bahatosti i gluposti! – zaključuje Jovo Bakić za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari