Bakota: Proširenje prioritet Hrvatske 1FoNet/Ognjen Stevanović

Ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota izjavio je danas, pre diskusije „Od Finske do Hrvatske: Predsedavanje u vremenima promena – gde je tu zapadni Balkan“, da će Hrvatskoj tokom predsedavanja Evropskoj uniji jedan od prioriteta biti proširenje EU i da će nastojati da daju dodatni zamah procesu proširenja.

On je rekao da se nada da će Severna Makedonija i Albanija pregovore otvoriti već u martu i da će zemlje zapadnog Balkana imati jasnu perspektivu.

Kada je reč o predlozima promene metodologije za pristupanje EU, Bakota je istakao da se nada da se neće menjati pravila igre za procese koji traju. Ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da je dobro da je proširenje ponovo vraćeno na dnevni red EU.

On je rekao i da će Finska svoje iskustvo u predsedavanju podeliti sa Hrvatskom.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović kazao je da će glavna tema biti kako vratiti poverenje u politiku proširenja posle odlaganja otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da je pitanje kako da se postigne konsenzus da se ti pregovori otvore i ukinu vize za građane Kosova.

On je rekao da će predsedavanje Hrvatske biti opterećeno i velikim evropskim temama – realizacija Bregzita i početak dijaloga o budućnosti EU i dodao da će to biti izazivan period. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici reakao je da je još jedno polugodište brzo završeno, kao i da je to bio važan period, a da će tokom predstojećeg hrvatskog predsedavanja biti održan Samit u Zagrebu tokom kojeg će se razgovarati o budućnosti.

Govoreći o izveštaju o medijima i ljudskim pravima, Fabrici je rekao da je Evropska komisija u maju predstavila izveštaj o napretku u kojem je bilo komentara na rad parlamenta i da su neke od sugestija prihvaćene i podsetio da su sprovedene tri runde međustranačkog dijaloga čije se preporuke sada sprovode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari