Bastać napustio grupaciju oko SDS, iz SDS mu poručuju da se odluči 1Marko Bastać Foto: Beta/GO Stari grad

Marko Bastać, osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike, napustio je grupu partija čija su okosnica SDS Borisa Tadića i Nova stranka Arisa Movsesijana, jer kako je naveo „više ne želi da učestvuje u radu opozicione grupacije koja je iznenada kidnapovana od strane pojedinca koji se isključivo bavi pozicioniranjem unutar opozicije“.

Iz SDS poručuju da je istorijat Bastaćeve tendencije da menja stranke i pokrete, bez ikakve ideološke koherentnosti, dobro je poznat i da on prvo mora sa sobom da odluči šta podržava i sa kim sarađuje.

Bastać je u svom saopštenju naveo da dok „vlast na dnevnom nivou satanizuje i razapinje opoziciju po medijima, a građani guše u nemaštini i zagađenju svih vrsta, najmanje što je potrebno u borbi za normalno i zdravo demokratsko društvo je da se u okviru opozicije vodi tihi rat ko će biti lider opozicionog biračkog tela“.

Kako je dodao, do sada je održavan balans između različitih političkih pravaca u okviru grupacije kako bi se definisala platforma za normalizaciju izbornog procesa.

„Zbog odluka koje je samostalno donosila jedna osoba bez konsultacija sa ostalim organizacijama smatramo da ne postoji više ni minimum mogućnosti da nastavimo saradnju. Priključili smo se radu opozicione grupacije koja je u jednom trenutku brojala 20 političkih organizacija u cilju kreiranja platforme za bolje medijske i izborne uslove“, naveo je bivši predsednik opštine Stari grad.

On je zahvalio svim organizacijama koje su fer i pošteno učestvovale na izradi dokumenata i pozivao ih da preispitaju svoj status u okviru dalje saradnje sa ljudima kojima nije interes da opozicija bude jedinstvena.

Bastać nije želeo za Danas da precizira na kog pojedinca misli kada kaže da bavi pozicioniranjem u opozicijii.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, za Danas kaže da je istorijat Bastaćeve tendencije da menja stranke i pokrete, bez ikakve ideološke koherentnosti, dobro je poznat javnosti.

Bastać napustio grupaciju oko SDS, iz SDS mu poručuju da se odluči 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

– On nije bio prisutan na pregovorima vlasti i opozicije uz posredovanje EU, ali nemam sumnju da bi iste demonstrativno napustio zajedno sa Jankom Veselinovićem. Bastać prvo mora sa sobom da odluči šta podržava i sa kim sarađuje – naveo je Samofalov.

Kako je dodao, kao što imamo veštački nametnute teme, tako imamo i veštački nametnutu priču o borbi za preimućstvo između lidera.

– U svako slučaju, smatram da nije dobro da bilo ko nameće svoj ekskluzivitet bilo kome unutar opozicije, a zbog toga smo po završetku međustranačkog dijaloga i pozvali celokupnu opoziciju da sednemo za jedan sto i dogovorimo se o strategiji delovanja i koordinaciji aktivnosti – zaključuje Samofalov.

A predsednik Nove stranke Aris Movsesijan za Danas kaže da niko nikog nije napustio.

„To što imamo različite stavove po pitanju izbornih uslova je normalno za demokratiju. Mada, videćemo da li će bilo šta od dogovorenog biti primenjeno. Ja sigurno ne pretendujem na mesto lidera opozicije, tako da je za mene takvo pitanje irelevantno“, naveo je on.

Ovu grupu partija i pokreta osim SDS i Nove čine i Građanski demokratski forum, koalicija Tolerancija, Demokrate Srbije, Nova Srbija, „Jedan od pet miliona“, Vlaška stranka.

Podsetimo, Bastać je u petak saopštio da rezultati međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima nisu zadovoljavajući i da ih napušta. Predstavnici ostatka grupacije su nastavili učešće u dijalogu uz posrednike iz Evropskog parlamenta do njegovom završetka u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari