Bastać: Pogrešio sam, izvinjavam se 1Marko Bastać Foto: Miroslav Dragojević

Novac nije moj, ja sam ga uneo u zemlju. Nisam ga iznosio iz Srbije. Nisam ništa sakrio.

Pogrešio sam, platicu kaznu za prekršaj. Novac sam nosio prijatelju koji ima problem. Sam sam obavestio javnost o ovome i otvoreno vam kažem sve.

Svestan sam da deo javnosti neće verovati, na meni je da se nosim sa tim, napravio sam grešku – rekao je Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad i jedan od članova Saveza za Srbiju, u odgovoru na pitanje kako je moguće da ne poznaje propise i da bude „uhvaćen“ na carini sa više od deset hiljada evra, koje je u nedelju pokušao da unese u Srbiju, po povratku iz Dubaija.

Činjenica je da me je posle par minuta kako sam napustio aerodrom zvao Kurir, dodaje Bastać za naš list, naglašavajući da je poziv usledio, kako kaže, bukvalno posle par minuta.

– Siguran sam da zaposleni u Kuriru ne rade honorarno kao carinici. Dva dana pre toga Aleksandar Vučić je na nacionalnoj frekvenciji izjavio da ja putujem za Dubai. Kako sam prošao carinu tako me je zvao Kurir. I Vučić i njegovi mediji znaju gde se krećem, puštaju moje fotografije samo zato što radim sve što radim. I to vam je danas Srbija. Izvinjavam se javnosti, mojim stranačkim kolegama i svima u Savezu. Napravio sam grešku – rekao je Bastać u pisanoj izjavi za Danas.

Gotovo svi režimski mediji objavili su u nedelju uveče, odnosno u ponedeljak ujutru da je predsednik beogradske opštine Stari grad Marko Bastać u nedelju prilikom ulaska u Srbiju napravio carinski prekršaj jer je u prtljagu imao više od zakonom dozvoljenih 10.000 evra.

Kurir je javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je prilikom carinskog pregleda kod Bastaća pronađeno 12.750 evra i 81.000 dinara, kao i da su alarmirani nadležni organi.

Marko Bastać je juče, prema ranijim najavama, trebalo da se pojavi na konferenciji za novinare ispred kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, ali to nije učinio. Pred novinarima se pojavio samo jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Marko Bastać je u nedelju uveče na Tviteru napisao da nije znao da je prekršaj to što je u prtljagu imao više novca nego što je zakonom dozvoljeno.

„Kada je neko bolestan i kada je nečiji život u pitanju, da li treba pomoći? Za mene nema dileme – da! Danas me je carinik izvukao iz reda i pretresao do gole kože. Utvrdili su da sam napravio carinski prekršaj. U prtljagu sam imao više novca nego što je dozvoljeno. Nisam znao da je to prekršaj. Novac sam nosio prijatelju koji ima životni problem. Ponovo bih to uradio“, napisao je Bastać, koji je i funkcioner Stranke slobode i pravde.

Zelenović podneo žalbu zbog Trga

Nebojša Zelenović podneo je juče žalbu Povereniku zbog toga što mu nadležna služba nije odgovorila u zakonskom roku na zahtev kojim traže sve podatke vezane za javnu nabavku za obnovu Trga republike u Beogradu.

On je rekao da poverenik ima određeni rok u kome treba da odgovori i da ispita pomenuti slučaj, kao i da na podnetu žalbu dobiju sve podatke vezane za javnu nabavku izgradnje i rekonstrukcije Trga republike i sve pripadajuće troškove koje idu uz to.

Zelenović je istakao da očigledno postoji problem sa nabavkom na koju je potrošeno 12 miliona evra i da su troškovi za centralni trg u Šapcu bili 20 puta manji, iako je, kako je rekao, taj trg veći od Trga republike u Beogradu. On je ocenio da je strašno da neko izvodi javnu nabavku koja god ona vrste bila i da niko, kako je kazao, ne zna koliko ona košta. „Činjenica da su oni ćutali i da nam nisu dali odgovore u zakonskom roku znači da oni nešto kriju, mi hoćemo to i da dokažemo“, naglasio je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari