Bećaj: Ideja razgraničenja obezvredila dijalog 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Nacrt zakona o dijalogu sa Srbijom znači novi pristup zvanične Prištine u briselskim razgovorima, ali pitanje je da li je on realan i hoće li biti primenjiv u daljem toku procesa dijaloga, izjavio je politikolog Beljulj Bećaj.

On je za RTK 2 rekao da je situacija na Kosovu veoma složena, jer se pored neuspešnog i netransparentog procesa u Briselu, postavlja i pitanje da li se pored ovog odvijao još jedan, tajni proces, čije se rešenje nazire u pismu predsednika SAD Donalda Trampa upućenog Hašimu Tačiju i Aleksandru Vučiću.

Ideja o razgraničenju je obezvredila sve u dosadašnjem toku dijaloga, rekao je Bećaj i dodao da se Nacrt zakona o dijalogu ne može uklopiti u briselski proces, jer se u pismu, kako kaže, pozivaju predsednici Kosova i Srbije da postignu dogovor, maltene kao da je ceo proces pri kraju, ili je Tramp neinformisan šta se dešava u našim procesima.

„Umesto raspleta imamo novi zaplet situacije koja se tiče normalizacije odnosa Prištine i Beograda i ne vidim pomak u daljem razrešenju tih odnosa“, istakao je Bećaj. Posrtktoji rešenje koje nudi pregovarački tim Prištine u okvirima sadašnjih granica Kosova i ono koje nudi predsednik Tači, a tiče se razgraničenja, rekao je Bećaj.

„Šta ako se uz blagoslov važnih činilaca da saglasnost za podelu, šta će se desiti“, upitao je Bećaj i upozorio da će u tom slučaju nestati kosovska država, a pojaviti se mogućnost, kako je rekao, ujedinjenja sa Albanijom.

“Šta će biti sa Srbima južno od Ibra, hoće li oni biti deo Albanije? Da li je to pravedno i racionalno rešenje, da zbog 1.000 ili 2.000 kvadratnih kilometara dovedete u pitanje 50.000-60.000 Srba, to nije racionalno“, podvukao je Bećaj.

„Ukoliko vlasti u Srbiji i na Kosovu nisu pronašli adekvatno rešenje za Srbe na Kosovu i Albance u Preševskoj dolini, kroz stvaranje poverenja, mi ne moramo da opravdamo njihove zahteve za podelu“, naglasio je Bećaj. „Srbi na Kosovu i Albanci u Preševskoj dolini nisu nezadovoljni zbog teritorije na kojoj žive, već zbog nesprovođenja adekvatne politike prema njima“, smatra Bećaj.

On je naveo da predsednici Kosova i Srbije mogu uz angažman Trampa da postignu konačni dogovor, ali će njegova implementacija zavisiti od političke volje građana u Srbiji i na Kosovu, odnosno od stava političkih partija u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari