Beležiće se odlasci sa radnih mesta 19. aprila 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

I opozicioni predstavnici okupljeni oko Sporazuma s narodom pripremaju se za petak, 19. aprila, za kada je zakazan miting vladajuće SNS i njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika države.

Uzimajući u obzir stav opozicije i dela javnosti da je vladajuća stranka, upravljajući svim sistemima u zemlji, učinila sve da onemogući ljudima iz unutrašnjosti da dođu u Beograd na veliki protestni skup opozicije 13. aprila, sada će, prema najavama, opozicija učiniti sve što je u njenoj moći da dokaže i pokaže da naprednjaci primoravaju ljude da prisustvuju njihovim mitinzima i dovoze ih iz svih krajeva zemlje.

Naprednjaci za petak najavljuju najveći skup na kojem će biti na stotine hiljada građana iz cele Srbije.

Ono što se nezvanično moglo čuti juče među opozicionarima je da se razgovara o načinima i merama za evidentiranje napuštanja radnih mesta pristalica SNS i korišćenja državnih resursa u stranačke svrhe. To donekle potvrđuje i Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, koji za naš list kaže da je van svake sumnje nužno da se u petak evidentira ko koristi državne resurse u stranačke svrhe.

– Za to neko mora i da odgovara. Oni koji daju nalog za trošenje budžetskih para, ali i oni koji teraju zaposlene da napuštaju radna mesta, poput medicinskog osoblja, ljudi koji brinu o bezbednosti građana, ali i službenika po opštinama, gradovima i pokrajinskim organima. Lično ću se zalagati da svi oni koji u petak napuste svoja radna mesta bez pismenog naloga za to i oni jednog dana odgovaraju. Ovom zlu se mora stati na put. Ovo nije pretnja, već obećanje – navodi Veselinović.

Naši insajderi u opozicionom bloku dodaju da je moguće da će se evidentirati autobusi pristigli u Beograd. Postoji i mogućnost da građani na neki način opstruišu dolazak pristalica naprednjaka tako što će na primer usporavati vožnju gradom.

Osim mitinga SNS jedna od vesti tog dana trebalo bi da bude i osnivačka skupština Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. On je sam najavio njeno osnivanje za 19. april. „Ako bude sve kako planiramo, formiraćemo je 19. aprila baš na dan tog ‘velikog mitinga’ Aleksandra Vučića. Eto, kao odgovor na to, zvaće se „Stranka slobode i pravde“, jer ja u to verujem i na taj način ćemo se ponašati“, najavio je nedavno Đilas.

Okupljanje u subotu kod Terazijske česme?

Kada je reč o suboti i opozicionom okupljanju, prema za sada poznatim ali nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, u Beogradu će biti organizovan protest kako je i najavljeno, jer se ne očekuje da će vlast ispuniti zahteve sa protesta 13. aprila. Građani se ovaj put neće okupiti na Platou ispred Filozofskog fakulteta kao i obično jer je Plato „odsečen“ od ostatka grada. Zato bi građani mogli da budu pozvani da dođu ispred Terazijske česme ili ponovo ispred zgrade Skupštine Srbije.

Bez skupa u Novom Sadu u petak

Redovnog protesta i šetnje petkom ovog petka u Novom Sadu neće biti. Nezvanično nam je rekao jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“. Skup u petak nije ni prijavljen policiji, naveo nam je naš sagovornik. Kao razlog tome on je rekao da se Novi Sad ponovo sprema za subotu i skup u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari