Beograd i Priština se "opasno" udaljili od kompromisa 1Potpisavanje Vašingtonskog sporazuma u septembru 2020, izvor: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Jučerašnju poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija ne može da prihvati da Priština ne ispuni obaveze iz prethodnih sporazuma, naročito u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština, predstavnici diplomatskih krugova nezvanično za Danas tumače kao „nedvosmislen znak“ da su se Beograd i Priština „opasno“ udaljili od mogućnosti postizanja kompromisnog rešenja za kosovsko pitanje.

Pojedini naši sagovornici ističu da se „na prištinskoj strani u poslednje vreme desila promena – stav o ZSO, koji je od početka bio ‘tvrd’, sada je još tvrđi“.

Kako objašnjavaju diplomate, „prema interpretaciji kosovskih vlasti, ZSO ne sme imati nikakva izvršna ovlašćenja, koja bi se, prema principima dogovorenim u avgustu 2015. godine, odnosila na domen prostornog planiranja“.

– Kosovski Albanci smatraju da bi se takvim ovlašćenjima Zajednice omeo razvoj Kosova, i u Prištini dominira gledište da bi najpre trebalo da Srbija prizna Kosovo, pa da se formira ZSO, što je za zvanični Beograd neprihvatljivo. Srbija je zato u još delikatnijoj poziciji nego ranije, jer koja bi država, pri čistoj svesti, pristala da najpre bude priznato Kosovo, a tek onda da se sprovede dogovor iz Brisela o ZSO – ističu naši izvori.

U diplomatskim krugovima se, takođe, tvrdi, da postoji i šansa da Beograd i Priština, ipak, u narednim mesecima donekle približe svoje stavove.

To bi, pre svega, značilo da Priština pristane da konačno formira ZSO, „tako da ima ovlašćenja u domenima obrazovanja zdravstva, i već pomenutog prostornog planiranja“, a da se Beograd obaveže da će prestati da „blokira“ nastojanja Kosova da se učlani u međunarodne organizacije.

Smatra se da bi i Rusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija dala „zeleno svetlo“ navedenom dogovoru, budući da su njeni zvaničnici u više navrata ponovili da se neće protiviti eventualnom međusobnom dogovoru Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je juče na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade kojoj je prisustvovao, kazao da se Priština obavezala na stvaranje ZSO „bez uslova bilo kakvog priznanja“.

– Priča o međusobnom priznanju je prilično besmislena za Srbiju, ali oni u Prištini vole da je ponavljaju kao papagaji. Ne može Priština da izmišlja nove sporazume koji ne postoje. To pokazuje da suštinski ne žele kompromis –  poručio je Vučić posle sednice na kojoj se govorilo i o KiM. On je napomenuo da je ZSO „bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom“. Vučićevom obraćanju medijima prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima u SAD, Vučić je naveo da su ti izbori važni za Srbiju. Kako je istakao, „imam lično korektan odnos sa Džozefom Bajdenom, ali za Srbiju bi bilo nešto lakše da Donald Tramp ostane predsednik“.

Vučić je napomenuo i da je Bajden favorit, ali nije isključio mogućnost ni da Tramp bude pobednik.

On je, takođe, naveo da je „situacija za Srbiju teška kada je reč i o Nemačkoj“, te da „Koalicija CDU/CSU ima donekle razumevanje za našu državu, ali biće još teže kada dođu Zeleni na vlast“.

„Peckanje“ Dačića

Predsednik Srbije je na konferenciji za medije pomenuo, između ostalog, kako je Ivica Dačić „bio u svim vladama, voli čovek da bude u vladama“. „I sad će opet Dačić da mi kaže – bio sam dve godine u opoziciji, od 2000. do 2002“, kazao je Vučić, na šta mu je Dačić uzvratio: „Jeste, bio sam u opoziciji, i video da to nije dobro.“ Vučić se nasmejao i na kraju rekao: „Takav je Dačić, uvek je imao najviše šarma.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari