Beograd je potcenio Hotija 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Porediti Skendera Hisenija i Marka Đurića je kao upoređivati neki tim iz NBA lige i FMP Železnik.

To je taj odnos snaga i nije obećavajuće – poručuje za Danas Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, koji govori o imenovanju bivšeg kosovskog ministra spoljnih i unutrašnjih poslova Skendera Hisenija za koordinatora Vlade Kosova u dijalogu sa Srbijom, uoči nove runde razgovora u Briselu.

Janjić podseća da je Hiseni čovek koji od prvih dana, još od 1978. godine, učestvuje u svim dijalozima, od civilnog društva preko političkih stranaka. On kaže da je Hiseni odličan poznavalac jezika, naročito engleskog na kome se vode pregovori, što je takođe važno za ukupni rezultat.

– Radi se o čoveku koji je po profilu najbolji đak Fehmija Aganija. Dakle, jedan taktičar i mudar čovek koji je sem toga veoma dobro obavešten. Pored toga, imao je i ozbiljnu političku karijeru kao ministar spoljnih poslova. Sve u svemu, Hiseni je čovek sa mnogo veza, sa nespornim znanjem o struci, kad je u pitanju dijalog. On sad treba da odabere svoj tim. Sve to nam govori da je Beograd, to jest mediji, analitičari, komentatori i političari, potcenio Avdulaha Hotija, da je potcenio sve te nama nepoznate ljude srednje generacije koji imaju ozbiljno političko i birokratsko iskustvo – objašnjava Janjić.

Prema njegovom viđenju, sudeći po prvim reakcijama na imenovanje Hisenija, kao i na poteze Hotija, takvi ljudi i te kako prijaju ušima i glavama nemačke i evropske birokratije. Janjić smatra da imenovanje koordinatora pokazuje da je na delu novi format dijaloga.

– Nema tehničkog dijaloga. Sve će biti politički razgovori, a u četvrtak imamo sastanak na ekspertskom nivou. U Srbiji se to predstavlja od strane Đurića i drugih kao nastavak tehničkog dijaloga. To nije tehnički dijalog. To su eksperti koji učestvuju u pripremi stavova koji su politički dogovorili glavni pregovarači Hoti i Vučić. Hoti tvrdi da postoji dogovor o konačnom sporazumu. Po Vučićevim izjavama, otvaraju se neka pitanja, neka su tehnička, a neka su i politička, kao na primer ekonomska saradnja opština u pojasu od Prijepolja do Peći – ukazuje Janjić.

Marko Jakšić, bivši odbornik Građanske inicijative – Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović u Kosovskoj Mitrovici, kaže za Danas da je Skender Hiseni neko ko se i ranije bavio pregovorima između Beograda i Prištine, tako da to ne bi trebalo da bude neka novina.

On smatra pak da od aktuelnih pregovora ne treba očekivati ništa spektakularno, jer oni predstavljaju nastavak onih pregovora koji su vođeni od 2013. u Briselu.

– Reč je o razgovorima oko tehničkih stvari. Dok pregovora nije bilo, pregovarači iz EU su postavili neke teme na papir koje će biti predmet daljih razgovora. To su, kao što se sada videlo, nestali, imovina i ekonomija. Na kraju tog procesa, po svemu sudeći do kraja ove godine, ključne teme razgovora biće već dogovorena zajednica srpskih opština, a dogovor koji već postoji predstaviće se kao ključni kompromis srpskoj strani i naravno članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, kao kruna tehničkih sporazuma. U suštini, niko od Srbije u ovom trenutku ne očekuje da formalno prizna Kosovo, ali članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama je više od formalnog priznanja – ocenjuje Jakšić.

Prema njegovim rečima, naši političari, tačnije predsednik Aleksandar Vučić i „kancelar“ Marko Đurić, već kreću da plaše građane time da ćemo ukoliko ne postignemo sporazum ponovo ratovati na Kosovu. Jakšić ističe da je to besmisleno, jer na Kosovu nema prostora za bilo kakav rat dok je i jedan NATO vojnik na toj teritoriji.

– Predsednik Vučić pominje lošu ekonomsku situaciju u Srbiji i prestanak evrointegracija ukoliko se ne dogovorimo sa Kosovom, što opet nije istina. To ne zavisi od dogovora sa Kosovom već od reformi u Srbiji, kao i od onoga što on već godinama krši, a to je vladavina prava i sloboda medija – naglašava Jakšić.

Učesnik pregovora u Rambujeu

Skender Hiseni je od 3. marta 2008. do 18. oktobra 2010. godine bio ministar spoljnih poslova Kosova, dok je od 12. decembra 2014. do 9. septembra 2017. godine bio ministar unutrašnjih poslova Kosova. Prema navodima iz kosovskih medija, početkom devedesetih bio je jedan od najbližih saradnika i savetnik prvog kosovskog predsednika Ibrahima Rugove, a učestvovao je i u pregovorima u Rambujeu kao član prištinske delegacije. Hiseni je godinama unazad visoki funkcioner Demokratskog saveza Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari