Beriša: Otkazi Srba u KBS-u rezultat namernih napada 1Ilustracija Kosovske snage bezbednosti Foto: mksf.org

Kosovski ministar za bezbednosne snage Rustem Beriša je povodom zahteva pripadnika srpske zajednice za napuštanje Kosovskih snaga bezbednosti (KSB), rekao da su ucenjivanja i pretnje neprihvatljivi i da se time krše osnovna ljudska prava, preneo je danas RTK2.

Kosovske snage bezbednosti broje 137 pripadnika srpske zajednice, a više od 40 je za sada uputilo zahteve za napuštanje KSB.

Beriša je na konferenciji za novinare kazao da srpski pripadnici KBS-a ne mogu slobodno da odluče o svojoj budućnosti, jer se nalaze pod pritiskom Beograda.

„Pripadnici srpske zajednice su bili veoma dobro integrisani na nivou njihove odgovornosti i dužnosti. Ove ucene i pretnje su neprihvatljive, time se krše osnovna ljudska prava“, rekao je Beriša.

On je rekao da su KSB otvorene za sve zajednice na Kosovu i da će se o zahtevima za napuštanje srpskih pripadnika KSB odlučivati na osnovu standardnih operativnih procedura koje su predviđene za svakog člana KSB-a, u rokovima predviđenim zakonima i propisima koji su na snazi.

„KSB procenjuje da su ovi zahtevi rezultat namernih napada, kako bi se potkopao napredak i postignuće KSB. KSB će biti otvorene za sve zajednice koje žive na Kosovu i biće uvek u službi svojih građana. Verujem da će biti popunjavanja novih radnih mesta pripadnicima srpske zajednice“, rekao je Beriša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari