Bešlin: Na delu je zatiranje Vojvodine i njeno svođenje na geografski pojam 1Foto: D. B.

Predsednik Vojvođanskog kluba, istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da je već duže od 30 godina na delu „zatiranje Vojvodine“, s konačnim ciljem da se ukine njena autonomija.

Bešlin je za nedeljni „Hrvatska riječ“ iz Subotice rekao da smo „od nasilnog rušenja autonomije Vojvodine 1988/89. godine konstantno svedoci zatiranja Vojvodine, oduzimanja nadležnosti, negiranja njene istorije, nipodaštavanja njenog multikulturnog i multinacionalnog identiteta“.

„Cilj je da se izbriše svaka posebnost, čime se briše i sama Vojvodina kao istorijska i politička pojava, a u konačnici je treba svesti na geografski pojam“, rekao je Bešlin.

Prema njegovim rečima, ukidanjem posebnosti Vojvodine, gubi se i svaki smisao borbe za njenu autonomiju, jer kada se izgubi posebnost Vojvodine, gubi se i potreba za njenom autonomijom i nadležnostima.

On je ocenio da novi sastav vojvođanskog parlamenta ne oslikava realno raspoloženje građana Vojvodine i dodao da se u njegovom sastavu nalazi „nadmoćna većina u osnovi antivojvođanskih snaga“.

„Koncept Vojvodine za 21. vek, za budućnost, može biti samo građanska, multinacionalna evropska regija, koja će se izgraditi kao politička zajednica sa svojim istorijskim identitetom i političkim i društvenim subjektivitetom. Ona je deo Srbije, ali njena autonomija se ne može promatrati kao pitanje granica, već demokratskog i društvenog uređenja Srbije“, kazao je Bešlin.

On je rekao da će se „demokratska orijentacija u Srbiji potvrđivati na odnosu prema Vojvodini i uvažavanju njenih posebnosti“.

Novinar Denis Kolundžija ocenio je da je na proteklim izborima u Srbiji, Vojvodina i ovoga puta ostala ispod radara u kampanji i dodao da poslednjih nekoliko saziva vojvođanske skupštine pokazuju da je do toga malo kome stalo, „a još manje njihovim stranačkim centralama u Beogradu“.

„Neku ozbiljniju radikalizaciju Vojvodine ne treba očekivati. Njen prepoznatljiv karakter odavno je promenjen dok se njena multikulturalnost ističe samo zato jer iz nekog razloga i dalje oduševljava briselsku adiministraciju i stranu diplomatiju“, kazao je Kolundžija.

On je rekao da „lišena te karakteristike, Vojvodina će u budućnosti još više biti izložena daljim političkim obračunima s njenim tekovinama, kao rezultat procesa dodatnog jačanja njenog i ovako već snažnog srpskog identiteta, a što su neki još odavno prepoznali kao ‘kompenzaciju’ za mogući gubitak Kosova“.

Dodao je da je Vojvodina „trn u oku“ ne samo vlasti, već i strankama iz opozicije koje su bojkotovale izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari