Besplatan prevoz i “koridor kulture” za sve građane 1Foto: Fonet/ Marija Đoković

Demokratska stranka Srbije u aktuelnoj kampanji za beogradske izbore propagira načelo da “Beograd mora da dobije novo lice”, uključujući “menjanje navika svih Beograđana”, uz izgradnju takozvanog “koridora kulture”…

… a glavni akter u predstavljanju ideja DSS jeste lider stranke i kandidat za gradonačelnika Miloš Jovanović.

Pored Jovanovića, na listi kandidata DSS za odbornike u Skupštini grada nalaze se, između ostalog, predsednik Gradskog odbora stranke Velimir Gavrilović, potpredsednik DSS Predrag Marsenić, te profesori Aleksandar Popović, Miloš Ković i Časlav Koprivica…

Pored “lokalnih tema”, DSS je usred kampanje iznova “progovorio” o temi Kosova, predavši “Apel za odbranu KiM” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Jovanović je uoči predaje dokumenta u zgradi Predsedništva istakao da se Vučić kada je “postajao predsednik Srbije zakleo na Jevanđelju da će braniti Ustav Srbije i KiM sastavni deo države”.

Lider DSS je kampanju nazvao “prljavom”, napominjući da “nije siguran da će uslovi na izborima biti regularni”. “To je teško pitanje, voleo bih da bude tako, ali ne mogu da dam ni levu ni desnu ruku. Opozicione stranke na žalost nisu obezbedile uslove, imaćemo na RTS 10 minuta za predstavljanje. To je smešno. Nisam siguran da će na izborima biti regularni uslovi, ali samim učestvovanjem na njima dajemo im legitimitet”, kazao je Jovanović prilikom nedavnog gostovanja na TV N1.

Mada su Dveri pre ove kampanje u javnosti slovile za “poželjnog partnera DSS-a”, odnosi su trenutno više nego poljuljani. Naime, lider DSS je optužio je pokret koji predvodi Boško Obradović da stoji iza kampanje protiv DSS, nakon što se na društvenim mrežama pojavili snimci paketa u kojima su se nalazili predizborni leci Miloša Jovanovića upakovani u kutijama Srpske napredne stranke. “Ovakvim optužbama Dveri u kojima se tvrdi da DSS finansira SNS, pokret Boška Obradovića polazi od sebe, jer je svojevremeno DSS finansirao baš taj pokret, a to je činio i Dragan Đilas, što može da posvedoči“, izjavio je Jovanović za Danas, uz opasku da „DSS za razliku od njih neće da se bavi blatom“.

Među glavnim tačkama programa DSS za Beograd nalazi se predlog da gradski prevoz bude besplatan. Lider stranke tvrdi da je „besplatan javni prevoz potpuno čista računica“ i da takva ideja nije populizam, već da „DSS radi ciljano i promišljeno“. „Broj automobila mora da se smanji, da se smanji astma kod dece, oboljenja od raka. U svim velikim gradovima rade na smanjenju broja automobila. Morate promeniti navike, da ljudi manje koriste auto i više javni prevoz. To nije populistička mera, to je skoro filozofsko pitanje”, objasnio je on.

DSS se, takođe, zalaže da deo nekadašnjih prigradskih opština dobije status zasebnih jedinica lokalne samouprave, kako bi prestonica Srbije “prodisala kada je u pitanju i upravljanje Beogradom“ i tvrdi da bi trebalo razmisliti o zabrani korišćenja plastičnih kesa jer građani prosečno upotrebe više od hiljadu takvih kesa koje se teško recikliraju.

U programu DSS za Beograd nalazi se obećanje o izgradnji većeg broja nadzemnih garaža sa zelenim fasadama, „kako bismo rasteretili trotoare i za drvorede i za prolaz pešaka, i, uopšte uzev, zbog kvaliteta vazduha i letnjih visokih temperatura mora se sprovesti ozelenjavanja grada“…

Što se „koridora kulture“ tiče, DSS propagira ideju da se umesto gondole izgradi pešački most koji bi povezao istorijsko-kulturnu celinu Kalemegdana gde se između ostalog nalaze i Vojni muzej i Paviljon Cvijeta Zuzorić sa Ušćem, gde bi sa leve strane pešačkog mosta ostao Muzej savremene umetnosti a sa desne, dakle u bloku 15, bila izgrađena beogradska opera. „Pored odgovorne socijalne politike, politika u oblasti kulture apsolutno mora da predstavlja jedan od prioriteta grada s obzirom na skaradne televizijske sadržaje sa zaglupljujućim rijaliti programima, i uopšteno govoreći, vreme u kojem živimo“, objasnio je Jovanović za Danas.

Kandidat za gradonačelnika DSS kaže da će u slučaju njegove pobede „nelegalno izgrađeni objekti i kuće na Savskom nasipu kod Bloka 45 biti bagerima srušeni, jer niko ne može da bude jači od zakona i države“. „Grad je očigledno zagušen sa 200.000 zahteva i ne može da izađe na kraj sa njima. Svuda gde može da se legalizuje to ćemo uraditi, a tamo gde ne može poput ovoga ovde gde se nalazimo na Savskom nasipu, tu će da prođu bageri“, istakao je Jovanović.

Najzad, DSS se zalaže da Beograd dobije „arhitektonsko novo lice“. „Ni u jednom ozbiljnom gradu nije moguće raditi ono što gradske vlasti dopuštaju u Beogradu – da privatni investitori određuju i oblikuju izgled grada, ružeći ga iz dana u dan zgradama bez ikakvog stila ili arhitektonske usklađenosti, menjajući opis čitavih delova grada i vadeći mu, polako ali sigurno, dušu. Potrebno je što pre zaustaviti ovo arhitektonsko masakriranje srpske prestonice. Nije ovde samo reč o tome da neke zgrade, poput zgrade bivše Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu, srušenoj u nemačkom bombardovanju 1941. godine, treba podići upravo onako kako je i izgledala pre bombardovanja. Reč je o tome da se Beograd konačno mora stilski mapirati, da se određeni delovi grada moraju zaštititi kada je u pitanju rušenje postojećih kuća i izgradnja novih objekata i da se konačno moraju uvesti stilski kriterijumi u pogledu novogradnje, boje i materijala novih zgrada, elemenata fasade i tako dalje“, ocenio je Miloš Jovanović u autorskom tekstu za Nedeljnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari