Bežanov: Ponosna sam što sam prisustvovala četničkom skupu 1Foto: POKS (Arhiva)

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je da odbija zahtev LSV da se izvini građanima Novog Sada zbog prisustva svog predstavnika na četničkom skupu u Višegradu, jer se ponosi antifašističkim pokretom Draže Mihailovića.

Umesto toga POKS nudi predstavnicima LSV besplatne časove iz istorije Drugog svetskog rata i više od sto dokaza da su četnici bili patriote i antifašisti, navodi se u saopštenju.

POKS smatra da je manji problem što je gradska funkcionera bila na skupu četnika, nego što su predstavnici LSV, nosioci gradske vlasti učestvovali u protestima opozicije ispod parola Vojvodina Republika, pozivajući na rušenje ustavnog poretka Srbije, dodaju oni.

– Na pomen generalu Draži Mihailoviću u Višegradu išla sam kao visoki funkcioner Pokreta obnove Kraljevine Srbije, a ne u svojstvu zamenice predsednika Skupštine Grada Novog Sada, što zlonamerni hoće da podmetnu i time uključe moj grad u ovaj događaj. Ponosna sam što sam prisustvovala tom događaju i smatram da bi poštu Draži Mihailoviću trebalo da oda svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu, izjavila je Branka Bežanov, član Predsedništva POKS.

Ona je dodala da Mihailovićem treba svi da se ponosimo, jer je, kako je navela, on prvi organizovao oružani ustanak protiv nacizma u celoj okupiranoj Evropi.

– Najodlikovaniji je srpski oficir i čovek čijoj hrabrosti su se divili državnici širom sveta. Između ostalih priznanja, Mihailović je posthumno odlikovan od američkog predsednika Harija Trumana 1948. godine, američkom legijom zasluga prvog stepena, kako su naveli „zbog velikog doprinosa u borbi protiv fašizma“. Francuski Ratni krst iz istih razloga, dodelio mu je predsednik Šarl De Gol, 1943. godine, dodala je ona.

Kako je istakla, oni koji je kritikuju zbog ovog gesta i pozivaju na smenu isti su kao oni koji su posle montiranog suđenja 1946. godine, bili gluvi na argumente i istinu i streljali Dražu Mihailovića.

– To su oni isti koji i dalje pokušavaju da falsifikuju istoriju i da spreče da istina konačno ispliva na površinu, a to je da su Srbi imali dva antifašistička pokreta u Drugom svetskom ratu, četnički i partizanski, naglasila je Bežanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari