Bežanov: Ponosna sam što sam prisustvovala četničkom skupu

Ostavite komentar


  1. Jos uvek ima onih koji pod propagandom sada vec davno propalog komunistickog agitpropa u vreme komunisticke okupacije Srbije insistiraju na srpskim podelama zasnovanim na komunistickim lazima i zlocinima posleratnog komunistickog terora kada su komunisticki zlocinci po nalogu Hrvata Josipa Broza streljal vise od trideset hiljada nevinih srpskih gradjana i pobacali ih u masovne grobnice sirom Srbije.

  2. Podrinje je tragicno podrucje gde su naizmenicno bili zrtve neduzni stanovnici srpske i muslimanske nacionalnosti i tu bi zauvek trebalo zabraniti i cetnicke i ustaske poklice. U protivnom,vrticemo se u krug i uzajamno hraniti primitivne nacionalizme,koje nikome dobra nece doneti.

    1. Slažem se u potpunosti sa komentarom i kao poštovalac kraljevine u istorijskom smislu dodajem da ovo ludilo mora prestati. O istoriji govore i tumače je ljudi ogrnuti lažnim nacionalnim plaštovima i uniformama, lažnim političkim funkcijama, maksimalno ostrašćeni u svojoj mržnji i u želji da svoju bolest što više rašire među narod, a sve u cilju opšteg zamešeteljstva u društvu i nikad spoznajuće istine o nama samima. Ko smo, šta smo, šta smo činili drugima i šta su nam drugi činili i na kraju šta mi zaista želimo kao narod i kao društvo?

  3. Ambasade Britanije i USA reagovale su i osudile skup ravnogoraca na kome je obelezena godosnjica hvatanja Draze, koji se uzgred receno, odmetnuo, odbio da se stavi pod koomandu Tita i sa svojim snagama ucestvuje u oslobadjanju Zemlje. Gospodji Bezanov, koja je prisustvovala ovom skupu, dokaz da je Draza antifasista je to sto ga je predsednik Truman odlikovao. Nije Draza jedini koji je takav orden dobio. Decak Misa Mirkovic, kasnije poznat glumac, partizanski kurir Mose Pijade i Peka Dapcevica, cuvao je oborene saveznicke pilote, i posle rata odlikovan istim tim ordenom. Naravno da novine o tome nisu pisale, jer njegov antifasizam niko ne moze da dovede u pitanje, sto kod Draze nije slucaj. U vreme kad se Hladni rat zahuktava dobili su taj orden i oni koji nisu trebali. Rumunski kralj na primer. Kraj rata je jasno pokazao ko je ko i na cijoj je strani bio. Draza se odmetnuo, a vojska mu se osula i s Nemcima pobegla preko granice. Jugoslavija je medjunarodno od svih priznata i za doprinos pobedi nad fasizmom bila nagradjena, bila jedna od osnivaca Ujedinjenih nacija, sto je za to vreme bilo veliko priznanje i cast.

  4. Nisam veliki obožavalac ni jednog pojedinca, a pogotovo četničkog komandanta čiji su vojnici učinili mnoge zločine i ne samo protiv drugih naroda, nego i protiv Srba, ne sporim i da su partizani činili zločine posle rata, streljali su bez suđenja, a ponekada iz osvete i nevine.
    Gospođa iznosi niz neistina, nije Truman odlikovao Mihajlovića zbog otpora Nemcima, nego zbog spašavanja američkih pilota.
    De Gol ga nikada nije odlikovao, jer on je najstrožije kaznio veliki broj Francuza, koji su na bilo koji način sarađivali sa Nemcima, pa čak i civilna lica.
    Saveznici su od 1943. prekinuli saradnju sa četnicima, a ako je odlikovanje kriterijum poštovanja, onda daleko najviše ih je dobio Broz, a primali su ga svi predsednici i suvereni celog sveta.
    Problem sa Višegradom je što se tamo pozivalo na zločine i što je taj skup više sraman za Srbe, nego za bilo koga drugog, taj skup nije antikomunistički, nego pokušaj rehabilitacije zločina.

  5. Cetnici su musavi, vasljivi i polticki beskrajno glupi da ih i Kardjordjevici izbegavaju. Oni nemaju ni jednu jedinu pobedu, redaju samo poraze i od lokalnih komunista i od zapadnih antikomunista.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.