BIA: Glavna pretnja bezbednosti regiona dolazi sa Kosova 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u petak da svi napadi na Srbiju i posebno predsednika Aleksandra Vučića, dolaze sa idejom da se naruši politička stabilnost, a time i bezbednosna i ekonomska.

Zato posao MUP i čitavog društva mora biti očuvanje političke stabilnosti, istakao je Vulin o obraćanju na video konferenciji o nacionalnoj bezbednosti Srbije u 2020. godini, koju je organizovala nevladina organizacija Nacionalna avangarda, preneo je FoNet.

Kako je istakao, nacionalna bezbednost je mnogo više od vojske, policije i bezbednosnih službi, njen bitan faktor je i ekonomija i način života građana.

Predstavnik Bezbednosno-informativne agencije Goran Kopun ukazao je da glavna pretnja bezbednosti ne samo Srbije, nego i regiona, dolazi sa Kosova, zbog toga što je tamo jedno od uporišta radikalnog islamizma, prenosi FoNet.

On je objasnio i da postoji međusobna povezanost i tradicionalne veze pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova sa Al Kaidom, kao i da je problem višegodišnje neometano delovanje radikalnih imama u takozvanoj islamskoj zajednici Kosova i njihova povezanost sa džihadističkim militantnim grupama.

Kopun je upozorio da opasnost bezbednost po Srbe na Kosovu, posebno po manjim enklavama, mogu da predstavljaju i najavljeni protesti veterana OVK zbog suđenja njihovim vođama u Hagu, jer to lako može dovesti do napada na Srbe.

Podsetimo, udruženje Nacionalna avangarda, koje propagira zaštitu nacionalnog identiteta, izazvalo je pre dve godine veliku pažnju javnosti, kada su se najviši državni zvaničnici pojavili na njihovom skupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari