Biber: Nema podsticaja za dogovor Beograda i Prištine 1Florijan Biber Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Trenutno nema mnogo podsticaja za rešenje pitanja Kosova i ne treba ga očekivati u skorije vreme, ocenio je u novoj epizodi emisije na portalu Evropski Zapadni Balkan (EWB) Florijan Biber, direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.

On smatra da je stanje demokratije najveća prepreka na putu Srbije u EU, ali da se ta poruka ne saopštava dovoljno jasno građanima. Komentarišući dijalog Beograda i Prištine, Biber je ocenio da u skorije vreme neće doći ni do kakvog dogovora jer nema prostora za kompromis ni spoljnih podsticaja.

„Mislim da dijalog verovatno neće doneti bilo kakav rezultat u skorije vreme, jer stav stranaka ostaje veoma udaljen. A sposobnost EU ili SAD da ponude podsticaje bilo kojoj od strana kako bi napravile odlučujući korak, izgleda, i dalje ne postoji“, rekao je on. Dodao je da ne vidi kako bi moglo da dođe do sveobuhvatnog sporazuma u trenutnoj političkoj konstelaciji.

„Poslednjih godina nismo videli nikakav signal od predsednika Srbije da je zainteresovan za kompromis koji bi doveo do nečega sa čim se svi slažu i do čega mora da dođe, a to je defakto priznanje Kosova. I takođe, sa strane EU, da ponudi dovoljno obema stranama da prihvate takav sporazum, a sa kosovske strane takođe da definišu svoje stavove“, rekao je Biber.

Prema njegovoj oceni, EU nema šta da ponudi Srbiji, jer Srbija može sasvim dobro živeti sa statusom kvo.

„Ne verujem da li je srpska vlada zainteresovana za pridruživanje Evropskoj uniji, tako da bi mogla da živi sa trenutnim statusom“, rekao je on, dodajući da je dugoročni strateški cilj zemlje sasvim jasan – integracija u EU, ali sve dok je vlada u stanju da okrivljuje druge što država nije napredovala ka Evropskoj uniji, može da živi sa tim.

„Koliko dugo građani mogu živeti s tim, sasvim je drugo pitanje, ali to je nešto što je takođe vlada vešto igrala svojim spoljnopolitičkim manevrisanjem u odnosu na Rusiju i Kinu. Tako da mislim da sa te tačke gledišta, ovo može da traje još neko vreme iz perspektive vlade Srbije“, naglasio je Biber.

On je ocenio da, čak i ako Srbija napreduje u odnosu na sva ostala poglavlja i zatvori ih, ako trenutno stanje demokratije potraje, ne može da zamisli da će države članice EU ili Evropski parlament dati zeleno svetlo za članstvo Srbije.

„Mislim da je to najveća pojedinačna prepreka. Sve ostalo je dovoljno teško i zamorno, ali stanje demokratije i vladavina prava će na kraju učiniti malo verovatno članstvo u narednim godinama“, rekao je Biber, dodajući da većina građana Srbije to verovatno ne razume, što zbog kontrole medija od strane vlasti, što zbog nedovoljno jasne komunikacije EU.

Komentarišući nedavne ideje o promeni granica, Biber je ocenio da je ta ideja uvek iskušenje za one iz međunarodne zajednice koji ustvari ne poznaju dobro region, ali kažu „nije li ovo lak način da se reše svi ovi problemi, zašto im ne pružimo ono što žele“.

„Naravno, zanemaruje činjenicu da ima mnogo onih koji to ne žele i mnogo onih koji bi rizikovali ogromnu opasnost uz sve to, ali privlačno je da neupućenima da popuste pred takvim zahtevima“, rekao je on. Međutim, naglasio je da za ovu ideju trenutno nema podrške i da su ključni akteri koji oblikuju politiku EU za region, bilo da je to Nemačka, bilo Italija, bilo Austrija i druge, odbacile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari