Bilčik će biti trezveniji od Mekalistera 1Vladimir Bilčik Foto: Wikipedia/SPOLU občianska demokracia

Činjenica da Vladimir Bilčik pripada Evropskoj narodnoj stranci (EPP) i da je na mesto izvestioca za Srbiju Evropskog parlamenta zasigurno došao sa „blagoslovom“ Dejvida Mekalistera i Hrišćansko-demokratske unije (CDU) neće mnogo uticati na dinamiku njegovog odnosa sa vlastima u Srbiji.

Bilčik je oko sebe okupio tim koji poznaje region i dešavanja u Srbiji, te će oni mnogo trezvenije gledati na političku krizu u našoj zemlji, kaže za Danas Nemanja Todorović Štiplija, glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans, komentarišući imenovanje slovačkog parlamentarca za „naslednika“ Mekalistera na funkciji u Evropskom parlamentu.

Naš sagovornik ukazuje da je nakon izbora Tanje Fajon za predsedavajuću Delegacijom EP u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, sada upotpunjen „tim“ ove institucije zadužen za Srbiju, „koji može da se aktivno uključi u dešavanja u našoj zemlji“.

– Iako je deo EPP-a, Bilčik dolazi iz najprogresivnijeg dela slovačke opozicije i koalicije okupljene oko predsednice Zuzane Čaputove. Dešavanja u njegovoj zemlji će se sigurno odraziti na njegov pogled na nedemokratske i koruptivne tendencije u Srbiji. Rano je reći da li će Bilčik na neki način promeniti format ili dinamiku pregovora vlasti i opozicije u Srbiji, u kojima posreduje EP, ali on svakako ima pravo i inicijativu da određene promene makar predloži, ako ne i sprovede, setimo se učešća izvestioca za Makedoniju Iva Vajgla u posredovanju 2015. godine, konstatuje Štiplija.

Urednik EWB napominje da izveštaji koje sastavlja izvestilac za Srbiju prolaze kroz raspravu i na Spoljnopolitičkom odboru (na čijem čelu ostaje Mekalister) i na plenumu Evropskog parlamenta, i tokom tog procesa neretko biva podnet veliki broj amandmana.

– To znači da, iako je izvestilac najbitnija osoba u tom smislu, on svakako nije jedini koji kroji stav Evropskog parlamenta o Srbiji. S druge strane, njegova uloga u oblikovanju javnog mnjenja u Srbiji daleko je značajnija, jer je u pitanju jedan od dva ili tri najvidljivija redovna predstavnika EU u našoj zemlji, naglašava Štiplija.

Bilčik je izjavio da je veoma počastvovan izborom na ovu poziciju i da se raduje zajedničkom radu sa partnerima u Srbiji.

– Vidim budućnost Srbije unutar EU i posvećen sam konstruktivnom radu kako bi Srbija napredovala na svom evropskom putu, rekao je on.

Bilčik je prošlog meseca izabran na poziciju predsedavajućeg Delegacijom Evropskog parlamenta u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore. Obe ove funkcije, prema njegovim rečima, podvlače njegovu želju da se aktivno bavi proširenjem Evropske unije.

– Kao poslanik iz Slovačke, države koja je završila proces pristupanja u prvoj polovini prošle decenije, svestan sam kako kompleksnosti pregovora o proširenju, tako i važnosti domaćih reformi. U ime Evropskog parlamenta radujem se saradnji na konkretnim zadacima i izazovima sa našim partnerima u Beogradu i celoj Srbiji, naveo je on.

Izvestioci Evropskog parlamenta za države Zapadnog Balkana zaduženi su za sastavljanje pravno neobavezujućih ali uticajnih godišnjih izveštaja o napretku zemalja kandidata koje nakon rasprave usvajaju Odbor za spoljne poslove, a zatim i plenum Evropskog parlamenta.

Ključna uloga

Dejvid Mekalister je povodom Bilčikovog izbora izjavio da je uveren da će on biti odličan izvestilac i da će igrati ključnu ulogu u odnosima Srbije i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari