Bilt: Opasno igranje vatrom 1Foto: Stanislav Milojković

Karl Bilt, bivši premijer Švedske i visoki predstavnik za BiH napisao je u Vašington postu da se protivi promenama granica i podele na Balkanu vidi kao igranje vatrom koja može biti opasnost za ceo region.

Za Bilta novi predlozi podela su recept za “geopolitičku nestabilnost”, “otvaranje Pandorine kutije” i rizik za budućnost i mir u Bosni, Makedoniji, prenosi Blic.

Kad se radi o budućnosti Balkana, došlo je do predloga novih podela u regionu, što je recept za geopolitičku nestabilnost. Diskretno, srpski i albanski politički lideri istražuju mogućnost da pomire svoje razlike razmenom teritorija. Ideja pomirenja podela putem razmene teritorija cirkuliše već godinama u Beogradu, ali nedavno je privukla pažnju u rukovodećim albanskim krugovima, piše Bilt.

On je podsetio da ova ideja nije nova.

„Do sada, politika i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država bila je veoma jasna: granice kakve su bile u staroj Jugoslaviji treba da ostanu na mestu, a rešenja treba tražiti u njihovom okviru. Daljom balkanizacijom Balkana region bi se otvorio za nove konflikte i prolivanje krvi“, napisao je Bilt.

On ističe da sve dok ne postoji normalizacija odnosa između Srbije i Kosova ovo pitanje će ograničavati potencijal obe zemlje i stabilnost u regionu.

„Zato se ideja o novoj podeli teritorije ponovo pojavila. Tu može postojati više verzija. Kosovo bi moglo da ustupi područje severno od Ibra, naseljeno uglavnom Srbima, i stekne diplomatske pluseve, a moguće i dobije dominantno albanskim stanovništvom naseljene lokacije na jugu Srbije. Srpski predsednik Aleksandar Vučić je razmišljao u tom pravcu, a i albanski premijer Edi Rama deluje prijemčiv, kako mi je rečeno tokom razgovora“, navodi Bilt.

Bivši švedski premijer navodi da se u poslednje vreme, snažno suprotstavljanje ovim idejama pojavilo iz Srpske pravoslavne crkve i njenog rukovodstva na Kosovu.

„Podela bi ponovo otvorila debatu o budućnosti Bosne… Tu je i još teže i opasnije pitanje Makedonije, u kojoj Albanci čini značajni deo populacije. Ako albanska područja iz šireg regiona počnu da se spajaju procesima zamene teritorija, pojaviće se sigurno oni koji će pitati zašto to ne može da se primeni i na Makedoniju. A to bi bilo igranje s vatrom“, piše Bilt.

On je istakao Ida ima onih u Briselu i Vašingtonu koji bi mogli reći da, ako se lideri u regionu slože oko razmene teritorija između Srbije i Kosova, zašto bismo mi imali neke primedbe? Prema rečima Bilta sve ovo može biti “poziv za nevolju”.

„Ovo je opasno, a Vašington i Brisel moraju da osveste te rizike. Postepena integracija Srbije i Albanije u EU i NATO, sve na bazi postojećih granica i ograničenja, jedini je put ka trajnoj stabilnosti u regionu. Igranje sa granicama i podele na Balkanu bilo je opasno početkom devedesetih i ostalo je takvo do današnjeg dana“, zaključio je Bilt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari