Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade 1Toni Bler Foto:STEPHANIE LECOCQ/EPA

Toni Bler ne nastupa u ime srpskog predsednika i srpske vlade. Projekat Instituta Tonija Blera za globalnu promenu nema nikakve veze sa pitanjem Kosova, to su za KoSSev kasno sinoć potvrdili iz ovog instituta.

Posle demantija predsednika Srbije Aleksandra Vučića juče iz Moskve o navodnim aktivnostima bivšeg britanskog premijera Tonija Blera da pregovara, odnosno lobira u ime Srbije o razgraničenju, odnosno, podeli, demantiji su stigli i iz Blerovog instituta.

U pisanom odgovoru imejlom za KoSSev, sa potpisom portparola Džuli Krouli (Julie Crowley) iz Instituta Tonija Blera za globalnu promenu, uz izvinjenje zbog kašnjenja, demantiji su sadržani u jednoj rečenici:

„Gospodin Bler apsolutno ne nastupa u ime Vlade Srbije ili Predsednika. Projekat našeg instituta nema nikakve veze sa pitanjem Kosova,“ odgovorila je.

Prethodno smo zatražili odgovore na pitanja:

Da li Toni Bler lično, ili bilo ko iz njegove kompanije, ima ugovorene aktivnosti (ili daje dobrovoljan doprinos) sa srpskim predsednikom, ili vladom, ili bilo kojim srpskim zvaničnikom, odnosno stranom iz Srbije o pitanju Kosova? Ukoliko da, kakve? Da li može da demantuje ili potvrdi navode Vuka Jeremića i ostale medijske napise o njegovoj ličnoj ulozi u lobiranju za razgraničenje između Srbije i Kosova, odnosno Albanije?

„On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovaram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar,“ prethodno je u Moskvi rekao srpski predsednik za Televiziju Pink.

Bivši srpski ministar spoljnih poslova, a sada jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju, Vuk Jeremić, tvrdio je suprotno.

„Ovog trenutka najhazardniji taktički manevar po pitanju Kosova se dešava. Razgraničenje se diskutuje više nego ikad i u ovom trenutku, u ime Srbije, sa najvišim zvaničnicima moćnih država sveta, u ime Srbije, ponoviću, pregovara Toni Bler,“ rekao jeprošle nedelje u studiju TV N1, po povratku sa Generalne Skupštine UN u Njujorku, odbivši da otkrije svoj izvor.

U međuvremenu tema se aktuelizovala u srpskoj javnosti pa se juče o njoj razgovaralo i za skupštinskom govornicom srpskog parlamenta.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković, koji je i bivši premijer Srbije, upitao je po kojoj platformi Toni Bler vodi razgovore, po čijem ovlašćenju i pod kojim uslovima. Navodi o savetodavnoj ulozi  bivšeg britanskog premijera u timu Aleksandra Vučića pojavili su se još 2015. „Toni Bler savetuje srpsku vladu 16 godina nakon bombardovanja“, pisao je tada britanski Gardijan

„Bler će savetovati srpskog premijera Aleksandra Vučića, nekada njegovog ljutog kritičara, pod dogovorom koji će finansirati Ujedinjeni Arapski Emirati,“  takođe je bio jedan od navoda.

Toni Bler bio je jedan od vodećih zagovornika bombardovanja SR Jugoslavije ’99 zbog čega je stekao negativan publicitet u srpskoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari