Blok oko Tadića traži tela za praćenje medija i izbora 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Desetak stranaka i pokreta koji su prošlog meseca pod okriljem Nove stranke i Socijaldemokratske stranke započeli pregovore o unapređenju izbornih uslova, usaglasili su juče predlog svoje platforme.

Prema saznanjima Danasa, u dokumentu se traži „otvaranje“ javnih servisa za objektivno izveštavanje, uključujući organizovane debatnih emisija, unapređenje kontrole izbornog sistema, kao i sprečavanje pojavljivanja državnih funkcionera u izbornim kampanjama.

Predlaže se i formiranje koordinacionih tela za praćenje medija tokom kampanje i za praćenje samog izbornog postupka.

Te organe, smatra se, trebalo bi da formiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Srbije, a medije bi pratili predstavnici relevantnih fakulteta koji se bave informisanjem javnosti, kao i predstavnici novinarskih udruženja, dok bi za praćenje izbornih procedura bili zaduženi predstavnici civilnog sektora.

Istovremeno, tvrdi se da opozicija treba da se zalaže da inostrani posmatrači izbora dobiju što veća ovlašćenja, kao i da se znatno pre raspisivanja izbora promeni ponašanje poslanika u Narodnoj skupštini i lokalnim parlamentima, kako takve sednice ne bi više bile korišćene u najvećoj meri za klevetanje „odsutnih“ političkih protivnika.

Iako nisu želeli da komentarišu nezvanična saznanja Danasa o sadržaju predloženog dokumenta, predstavnici Nove i SDS potvrđuju da je juče usaglašen taj predlog.

„Usvojili smo Predlog platforme opozicije za pregovore o uslovima za slobodne i poštene izbore. S obzirom da smo uvidom u do sada ponuđene platforme zaključili da su nam isti ciljevi, ovaj predlog smo poslali svim političkim partijama i organizacijama“, poručuje Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke.

Movsesijan ističe: „Siguran sam da postoji prostor za unapređenje ovog dokumenta i očekujem da ćemo uskoro dobiti odgovore sa predlozima i sugestijama. Važan aspekt platforme koju nudimo je da naši zahtevi ne iziskuju promene zakona i da su izvodljivi u okviru postojećeg zakonodavstva. Specifična situacija koja je nastala nakon prošlogodišnjih izbora zahteva rešenja koja obezbeđuju da predstojeći izbori dobiju formu demokratskih izbora. Mislim da su ta rešenja sadržana u ovoj platformi“.

Govoreći na istu temu, Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, čiji je lider Boris Tadić, ukazuje: „Ova zajednička platforma biće osnov za opozicioni dijalog sa vlašću pod pokroviteljstvom EU. Sama činjenica da su potpisnici ove platforme političke stranke i pokreti različitih programskih i vrednosnih orijentacija i opredeljenja, ohrabruje i pokazuje sposobnost da se konačno sabiramo.“

– Danas su pobedili zajedništvo i težnja ka sporazumu, nasuprot uobičajenom partikularizmu koji se ogadio građanima. U Platformi smo posebnu pažnju posvetili oslobađanju prostora za politički pluralizam na RTS i RTV, uspostavljanju mehanizama za zaustavljanje ucena i pritisaka na birače, poboljšanju i kontroli predizbornog i izbornog procesa, sprečavanju funkcioneske kampanje. Verujem da ćemo uz pravovremeni početak dijaloga i efikasan rad, ali i uz učešće velikog prijatelja Srbije i socijaldemokratije Knuta Flekenštajna iz nemačke SPD koji se ponovo vraća u proces, doći do značajnijih pomaka u uspostavljanju poštenih i fer izbornih uslova, naglašava Samofalov.

SSP, DS i PSG odbile dosadašnje razgovore


U razgovorima koje su pre tri sedmice inicirale Nova i SDS na temu izbornih uslova odbile su da učestvuju Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih stranaka.

Tri navedene partije su ranije uputile predlog svoje platforme za dijalog o unapređenju izbornih uslova ostatku opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari