Boban Džunić postao novi predsednik Skupštine Niša, sutra izbor gradonačelnika 1Foto: Dimitrije Nikolić

Boban Džunić (SNS) izabran je danas za novog predsednika Skupštine grada Niša, a Ružica Đorđević  ponovo za sekretara niškog parlamenta. 

Gradonačelnik Niša biće izabran sutra na sednici zakazanoj u 11 časova. Iako nema zvanične potvrde da to biti aktuelna načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, ona je već sa skupštinske govornice dobila prve čestitke, mada još nije izabrana na tu funkciju.

Za Džunića je glasalo 54 od 59  odbornika, a četvoro je bilo protiv na konstitutivnoj sednici nove Skupštine grada Niša, a održanoj u Oficirskom domu kako bi se ispoštovale epidemiološke mere, pa su svi odbornici imali zaštitne maske i sedeli na rastojanju.

Danas su potvrđeni mandati odbornicima, koji su položili zakletvu.

“Potrudiću se da Skupština Niša bude mesto u kome će se voditi demokratske rasprave o bitnim pitanjima za razvoj Niša. Mi od 2012. godine želimo da gradimo, a ne da rušimo, da se povezujemo, a ne da se razdvajamo. Nišlije su svojim glasovima na lokalnim izborima dale svoje poverenje SNS-u , ali to znači da moramo da radimo i da budemo odgovorni”, rekao je Džunić u prvom obraćanju novim odbornicima.

Džunić se zahvalio predsednuku Srbije i SNS-a Aleksandru Vučiću “na poverenju koje mu je ukazao”.

Novi predsednik Skupštine Niša je advokat, bio je predsednik Opštine Palilula i direktor niškog ogranka Elektrodistribucije.

Džunić je uhapšen je 2017. godine zbog sumnje da je preko projekta Evropske unije “Living green” proneverio oko tri miliona dinara, u vreme dok je bio predsednik Opštine Palilula. Prema dostupnim podacima, optužnica protiv njega je podignuta, ali nije potvrđena, te slučaj i dalje nije dobio sudski epilog.

Od 61 odbornika u niškom parlamentu lista Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ ima 47, Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija šest odbornika, Udruženje građana „Niš, moj grad“ četiri, lista Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića tri, a Ruska stranka jednog odbornika.

Dveri protestvovale

Desetak članova Dveri sa zastavom tog pokreta protestovalo je ispred Oficirskog doma u kojem se održavala prva sednica novog saziva niškog parlamenta.

Oni su položili papirne imitacije novčanica evra na zemlju, pa su odbornici morali da pređu preko njih da bi ušli u zgradu. Odbornike su dočekivali povicima „Ua, lopovi“ i zvižducima.

Gradski odbor Dveri prethodno je saopštio da “novu Skupštinu grada Niša i skupštine opština smatra antiustavnim, nelegalnim i nelegitimnim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari