Bocan-Harčenko: Dogovor sa Prištinom ne dolazi u obzir bez Rusije 1Foto: EPA-PETER-FOLEY/Bocan Harčenko

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je za današnji „Blic“ da će se Rusija uključiti u pregovore o Kosovu „ako je Beograda pozove“, ali je istakao da „dogovor ne dolazi u obzir bez Rusije i odobrenja Saveta bezbednosti“.

„Sve dok ne bude kompromisa, Rezolucija 1244 je tu“, rekao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim rečima, „pre svega neophodno je da se hitno ispuni zahtev Beograda da se ukinu takse“.

Na pitanje novinara kako gleda na nastojanje SAD da u kratkom roku reši pitanje odnosa Beograda i Prištine, on je odgovorio da zabrinjava želja za brzim rešenjem.

„Ne verujem da postoji brzo rešenje, osim ako se ne radi o nametanju onoga koje nije prihvatljivo za Beograd, poput priznavanja nezavisnosti Kosova“, kazao je Bocan-Harčenko.

On je rekao da je Rusija uvek bila za nastavak razgovora.

„Ako bismo imali više vremena, došlo bi do osetnog napretka i kompromisa“, ocenio je Bocan-Harčenko. Istakao je i da nisu tačne kritike da Rusija ne želi da dođe do rešenja, kako bi kroz Srbiju zadržala uticaj na region. Bocan-Harčenko je ukazao da je interes Rusije „uvek bio i ostaje nastavak, u ovom slučaju obnavljanje razgovora“.

„Ako međunarodna zajednica želi da napravi pozitivan i značajan doprinos, mora da izvuče pouke iz onoga šta je bilo, kao i da razume sadašnju situaciju koja ne odgovara nikome ni u regionu, ni u Evropi, ni u Vašingtonu“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je ocenio da celokupni razgovori moraju da budu vraćeni na temelj Rezolucije 1244.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari