Bocan-Harčenko: Smešna izjava Haradinaja da se Rusija zalaže za podelu Kosova 1Aleksandar Bocan-Harčenko Foto: EPA-PETER-FOLEY

„Nikada nismo pokretali sličnu ideju o teritorijalnoj korekciji. Na marginama je bilo takvih predloga, uključujući period pregovora o statusu, ali nikada zvanično nisu bile na pregovaračkom stolu“, kazao je Bocan-Harčenko tokom gostovanja na televiziji N1.

On je podsetio da je u toku mnogo aktivnosti u vezi s Kosovom što, po njegovim rečima, uopšte nije loše, jer što je više aktivnosti, kako je istakao, više je mogućnosti za stabilizaciju situacije.

„I više mogućnosti da bude nađena neka odluka, sveobuhvatna i na osnovu međunarodnog prava. Pre svega želim da u prvom redu naglasim da Rezolucija 1244 postoji i ona mora da bude zbog toga temelj za svaku vrstu pregovora“, istakao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da Rusija želi da se što pre ponovo uspostavi dijalog Beograda i Prištine, a ukoliko Srbija to zatraži, Moskva će je podržati u okviru međunarodnog prava.

„Redovne diskusije (o Kosovu) moraju da se nastavljaju, i to je jedno od pitanja u delokrugu Saveta bezbednosti UN. Zato je nemoguće da Rusija ne učestvuje i ne ostane faktor rešavanja i nekih odluka“, kazao je Bocan-Harčenka.

Kako je naveo, Rusija želi da pomogne Srbiji i regionu da postane stabilan region saradnje, integracije i mira, i uveren je da je dugoročna, pravena i međunarodno pravna odluka, na bazi kompromisa Beograda i Prištine, moguća, i da bi na kraju trebalo da bude potvrđena i odobrena od strane Saveta bezbednosti UN.

Bocan-Harčenko: Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas, govoreći o vojno-tehničkoj saradnji Rusije i Srbije, da Moskva polazi od toga da je odbrambena politika suverena stvar svake zemlje.

„Ta oblast je osetljiva, dosta komplikovana, i industrija je komplikovana, složena i moderna. Rusija je sad na vrhuncu proizvodnje, kvalitet je izvanredan. Imamo interesovanje više zemalja sveta. I ovde želimo pravednu konkurenciju, bez politizacije, mi smo protiv nametanja“, kazao je Bocan-Harčenko na Televiziji N1.

Dodao je da Rusija, u okviru vojno-tehničke saradnje sa Srbijom, na umu pre svega ima jačanje bezbednosti u regionu.

„Niko neće imati štete od toga. Srbija će ojačati svoju odbranu, bez ikakve štete i pretnje za susedstvo i region“, smatra Bocan-Harčenko.