Dačić: Očekuje se da PSSE usvoji preporuku za članstvo Kosova 1foto R.Z./ATAImages

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da neke zemlje smatraju da je preuranjeno primiti Kosovo u Savet Evrope dok ne bude osnovana Zajednica srpskih opština, ali da je pitanje da li će taj stav prevladati.

Dačić je za televiziju B92 rekao da se očekuje da Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) sutra usvoji nacrt Mišljenja kojim se preporučuje ulazak Kosova u Savet Evrope, posle čega bi taj dokument mogao da bude stavljen na dnevni red sednice Komiteta ministara Saveta Evrope 16. maja.

„Sila pokušava da pravi međunarodni poredak po svojoj volji, bez obzira na moralnu stranu svega toga. Sve je moguće, istina više nije važna, važni su interesi“, kazao je Dačić i dodao da Srbija ima posla sa „zlotvorima na međunarodnoj sceni“.

Dačić je kazao da nacrt Mišljenja o kosovskom zahtevu za članstvu „za sada nije na dnevnom redu“ majske sednice Komiteta ministara Saveta Evrope, ali da treba očekivati da će neko tražiti da se o tome raspravlja ako on sutra bude usvojen u PSSE.

„Videćemo da li će zemlje biti spremne da prihvate zahtev Kosova, mi mislimo da je to apsolutno neprihvatljivo, ostaćemo čvrsto pri tome“, naveo je šef srpske diplomatije.

Povodom rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja bi 2. maja trebalo da se nađe pred Generalnom skupštinom UN, Dačić je rekao da će taj dokument predložiti „najveće genocidne zemlje“.

„Što nema rezolucije o nemačkom genocidu ili Turske nad Srbima ili Jermenima ili nad Srbima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj“, rekao je Dačić, navodeći da su „Nemačka, Holandija i Belgija počinile genocid nad milionima ljudi u Africi“.

Dačić je kazao da oni koji su počinili „zločin u Srebrenici“ treba da odgovaraju za to, ali da je za Srbiju „neprihvatljivo da su muslimani jedine žrtve rata“.

Današnju objavu ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija da će ta zemlja biti jedan od kosponzora rezolucije o genocidu u Srebrenici, Dačić je ocenio je kao „bezobrazluk“ i upitao ga da li želi da podnese sa Srbijom rezoluciju o genocidu nad Srbima u Jasenovcu.

„To je cinizam koji postoji u našem području, da je važno voditi antisrpsku politiku i još nas pozivaju da učestvujemo u tome. Je l’ treba da budemo na strani nacista da bismo bili poštovani“, upitao je Dačić.

Osmani je danas u Skoplju izjavio da je Severna Makedonija jedan od kosponzora rezolucije kojom se poziva da 11. jul bude proglašen za Međunarodni dan sećanja na žrtve genocida u Srebrnici. Osmani je pozvao zemlje članice UN, a posebno Srbiju, da podrže tu rezoluciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari