Kosovo će od danas imati i snage bezbednosti, formaciju koja će naslediti Kosovski zaštitni korpus, koji je nastao demilitarizacijom Oslobodilačke vojske Kosova. Formiranje Bezbednosnih snaga Kosova predviđeno je predlogom Martija Ahtisarija i one će brojati 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista, opremljenih lakim naoružanjem, od čega će 10 odsto biti pripadnici nealbanskih zajednica. Zvaničnici iz Beograda tvrde da nikada neće prihvatiti formiranje prištinskih bezbednosnih snaga i da će insistirati na njihovom rasformiranju, a predstavnici srpskih opština KIM traže od predsednika Borisa Tadića da povodom odsnivanja BSK zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Srbije Boris Tadić ističe da Beograd „ne prihvata formiranje kosovskih bezbednosnih snaga“ i podseća da je Srbija u pregovorima o statusu KiM predlagala demilitarizaciju kao najbolje rešenje za bezbednosne izazove na terenu.

„Sve vreme ćemo u međunarodnim forumima i u NATO insistirati na rasformiranju takvih snaga, jer one ne doprinose bezbednosti na KiM“, poručio je predsednik Srbije, a ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovićkaže da će Beograd u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice nastojati da ukaže na pogubnost formiranja ove formacije.

„U trenutku kada je Kosovo bure baruta, kada nema poverenja u takozvane kosovske institucije, formiranje takvih snaga može samo pogoršati situaciju, ističe Bogdanovići dodaje da u ovom trenutku Srbija nema mehanizme kojima može da spreči formiranje Bezbednosnih snaga Kosova, ali da će koristiti diplomatske i pravne argumente protiv ove odluke. „Ako dozvolimo jednonacionalne bezbednosne snage, to se može proširiti na ostatak zemalja zapadnog Balkana“, smatra ministar za KIM uz opasku da ne veruje da će Srbi učestvovati u novim snagama bezbednosti Kosova, jer nemaju poverenja u formacije čiji su pripadnici učestvovali u zločinima protiv Srba.

Nezadovoljstvo zbog formiranja BSK-a juče je izrazio i državni sekretar Ministarstva odbrane Srbije Dušan Spasojević. On je, otvarajući svečanost povodom 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Italije, između ostalog izneo ogromno nezadovoljstvo Srbije „činjenicom da je Kfor uključen u formiranje takozvanih BSK-a što predstavlja potencijalno ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost u regionu“.

Juče se oglasila i Skupština zajednice opština Kosova i Metohije. Marko Jakšićje rekao da očekuje od predsednika Srbije da zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti, a ne samo da osudi stvaranje BSK. „ Očekujemo da se kaže zašto se to radi i zašto se ne realizuje dogovor o povratku 1.000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo. Prema Jakšićevim rečima „ulazak Srba u BSK predstavljao bi krah „našeg naroda i morala , jer se ta vojska pravi na temelju naše krvi, progona i odlaska“ . On ističe i da će kosovski Srbi zatražiti od Skupštine Srbije da sednicu 17. februara održi na Kosovu, kako bi se i na taj način demantovalo postojanje samoproglašene države Kosovo .

Povodom početka regrutacije članova BSK, juče su se oglasile i pojedine stranke u Stbiji. Potpredsednik Nove Srbije Dubravka Filipovski izjavila je da je takva odluka suprotna Rezoluciji UN 1244 po kojoj je međunarodna zajednica dužna da sprovodi bezbednost na KiM. Filipovski je kazala i da je „više nego jasno da je Euleks zastupljen i stacionira da bi sproveo Ahtisarijev plan koji za krajnji cilj ima proglašenje nezavisnosti Kosova“. Ona je rekla da je reakcija države i Borisa Tadića zakasnela. I Srpska radikalna stranka najoštrije je juče osudila najavu formiranja BSK, ukazujući da je to u suprotnosti s Rezolucijom UN.

„Postojanje ovih vojnih snage, koje su osnovane po planu Martija Ahtisarija i naslednik su takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, pojačaće strah i nesigurnost Srba na Kosovu i Metohiji“, ocenili su radikali u saopštenju u kome je navedeno da će podršku novoj vojsci dati i osvedočeni neprijatelji Srbije, „pa će tako obuku paravojnih formacija obavljati oficiri britanske armije, vozila će im obezbediti Nemačka, a uniforme dati SAD“.

Prvi krug do 14. februara

Premijer Kosova Hašim Tači tvrdi da će BSK imati međunarodnu podršku, a delovaće u skladu sa Ustavom Kosova i standardima NATO. BSK će koristiti objekte sedam odbrambenih zona koje je koristio KZK u Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Uroševcu , Peći , Mitrovici i Đakovici. Prvi krug kampanje za regrutaciju u nove snage BSK trajaće do 14. februara. Mediji u Prištini navode da će većina pripadnika buduće formacije preći iz Zaštitnog korpusa. Ostali deo mesta biće popunjen redovnim konkursom, otvorenim za sve žitelje Kosova. Pripadnici Kosovskih snaga bezbednosti ne mogu da imaju vise od 35 godina, sem ako se radi o ekspertima za izvršenje specifičnih zadataka. Komandant buduće formacije biće dosadašnji komandant KZK-a Sulejman Selimi, a zadatak BSK-a biće anagažovanje u kriznim situacijama i u civilnoj zaštiti.

Srbin među najvišim oficirima

Među visokim oficirima BSK-a biće i jedan Srbin , rečemo je juče agenciji Beta . „Među najvišim oficirima u činu generala i pukovnika biće i jedan od predstavnika srpske zajednice“, rekao je Ibrahim Šalja, direktor Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva Bezbednosnih snaga Kosova, ne želeći da otkrije o kome je reč, jer imena budućih oficira još nije objavila ni zajednička komisija Ministarstva i Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari